Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
«
»

Játékosaink az elmúlt 24 órában 18689 kvízt fejtettek, 48 labirintust jártak be és 833 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Boldog születésnapot, Wikipédia!

Boldog születésnapot, Wikipédia!


Jimmy Wales és Larry Sanger alapította a Wikipédiát 2001. január 15-én. Az ingyenes használatú weboldalt bárki szerkesztheti és bővítheti újabb információkkal tulajdonképpen a világ bármely nyelvén. A weboldalakat kiszolgáló szerverpark fenntartását adományokból tartják fenn. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a kultikus weboldalról.


Forrás: Pixabay


- Neve egy hawaii szóból származik, melynek jelentése gyors.

- A bárki által módosítható enciklopédia alapötlete Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című művéből származik, ahol pont ugyanígy, az utazók szerkesztették a címben szereplő útikönyvet.

- A Wikipédiának főcímdala is volt, amely az Eagles együttes Hotel California című dalának átirata Hotel Wikipedia címre és a szövegében is eszközöltek némi változást. Ez a dal már hozzáférhetetlen, de állítólag 2004-ben kislemezen is megjelent.

- Létezik egy wikiszülinap bizottság, amelynek feladata minden szerkesztőnek boldog születésnapot kívánjon, ha ismert, a valós szülinapjukon, ha nem, akkor a Wikipédiához csatlakozásuk évfordulóján.

- Konzervatív beállítottságú amerikaiak úgy gondolták, hogy a Wikipédia túl liberális, ezért ők egy új honlapot hoztak létre, melyen más hangnemben írnak. Ennek címe Konzervapédia.

- Van egy közvéleménykutatás, aminek során azt lehet megtippelni, mi lesz a Wikipédia legeslegutolsó cikke. Előfordulhat, hogy a Wikipédiának egyszer vége lesz egy világkatasztrófa vagy az iránta való érdeklődés elmúlása miatt?

- Az Encylopedia Britannica az egyik legvastagabb lexikon, amit valaha kiadtak. Összesen 65 ezer szócikket tartalmaz. Ezzel szemben az angol nyelvű Wikipedia oldalainak száma már 4 millió felett jár.

- A legnépszerűbb nyelvek, melyeken a legtöbb cikk megjelent, az angol, a francia és a német. Létezik wikipédia azonban kevésbé használt nyelveken, pl. szankszrit, oszét, vallon nyelven, azonban ezeken is több ezer szócikk található.

- Van egy oldal, amit kiemelkedően sokszor megszerkesztettek, ez pedig George W. Bush volt amerikai elnök szócikke.

- Végül még egy érdekesség: ha egy véletlenszerű cikkről indulva mindig az oldalon lévő legelső linkre kattintunk, és így tovább az újonnan megnyitott oldalon, szinte biztos, hogy hamarosan a "filozófia" című cikken találjuk magunkat.Kvízlabirintus.hu, 2021. január 16.