Játékosaink az elmúlt 24 órában 32340 kvízt fejtettek, 83 labirintust jártak be és 1414 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Svájci érdekességek

Svájci érdekességek


Svájc Európa szívében, festői környezetben fekvő katonailag és politikailag is évszázadok óta független ország. Sokszínűségét mutatja, hogy négy hivatalos nyelve is van: a német, a francia, az olasz és a rétoromán. Átlagosan minden negyedik ember külföldi és Svájc vezeti az európai országokban a bevándorlók száma statisztikát is.


Forrás: Pixabay


1241 óta augusztus 1. az államalapítás nemzeti ünnepe Svájcban. Az ország 26 kantonból áll és szövetségi fővárosa Bern. Nincs konkrét államfőjük, egy héttagú tanács irányítja az államot.

Íme néhány további érdekesség Svájcról:

- Nem kevesebb, mint 7000 tó található az országban. Ez nyilvánvalóan az ország nagy részén áthúzódó Alpoknak, az ott hulló csapadéknak, illetve a dimbes-dombos tájnak köszönhető. Legnagyobb közülük a Genfi-tó.

- 208 olyan hegy van, amelynek tengerszinttől számított magassága 3000 méternél magasabb. 48 közülük 4000 méternél is magasabb.

- Nincs a világon hosszabb alagút a Gotthard-alagútnál. 17 év alatt készült el és 57 kilométer hosszan kellett átfúrni a hegyet a megalkotásához.

- Elég nagy az országban a fegyvert tartók száma, a fegyveres halálesetek száma a lakosságra vetítve azonban fele annak, mint ami az USÁ-ban tapasztalható. A sok fegyver annak is köszönhető, hogy a kötelező katonai szolgálat után a leszereltek megtarthatják fegyvereiket.

- Világviszonylatban is kiemelkedő az életszínvonal. Ilyen szempontból vizsgált statisztikákban a két legélhetőbb város Genf és Zürich.

- A svájciak - főleg a híres csokijaikból - 11 kilónyit fogyasztanak el évente.

- A Vöröskeresztet Genfben alapították. Nem véletlen a világszervezet zászlajának hasonlósága a svájciéval.

- Tilos társaságkedvelő háziállatból csak egyet tartani (pl. tengeri hörcsög). A kutyatartást pedig megadóztatják.

- Ha egy törvényt megszavaz a parlament, a svájci állampolgárok 50.000 aláírás összegyűjtése esetén megvétóztathatják azt.

- Vasárnapot illetően rengeteg törvényük van, ami a hét hetedik napján való pihenést szolgálja.

- Itt a legmagasabb a 100 év feletti emberek száma a lakosság egészére vetítve Európában.

- Magas a válások aránya, kb. 43%.

- A lakosság 3%-a, közel 250 ezer ember alkoholista.

- A Nobel-díjas tudósok nagy százaléka svájci.

- Albert Einstein Bernben tanult. Német állampolgárságáról lemondva felvette a svájcit, hogy ne kelljen katonának mennie.

- További svájci hírességek: Friedrich Miescher, a DNS felfedezője; Tim Berners-Lee, a világháló megalkotója; Le Corbusier, építész; Jean-Jacques Rousseau, filozófus; Carl Jung, pszichológus; Roger Federer, teniszező; Friedrich Dürrenmatt, drámaíró; Louis Chevrolet, autóversenyző; Tell Vilmos, fiktív szabadságharcos.

- Néhány találmány és felfedezés, amely Svájcban született: LSD, müzli, szánkózás, burgonyahámozó, celofán, tépőzár, bicska, abszint.


Kvízlabirintus.hu, 2020. november 6.