Játékosaink az elmúlt 24 órában 46983 kvízt fejtettek, 116 labirintust jártak be és 1968 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Így indult Pablo Picasso élete és művészete

Így indult Pablo Picasso élete és művészete


Picasso születése sem volt izgalmaktól mentes. 1881. október 25-én látta meg a napvilágot. Illetve nem látta meg azonnal...


Forrás: Pixabay


Úgy tűnt, hogy halva született, mivel semmire sem reagált és nem mutatott életjeleket sem. A bába már lemondott róla, miután sikertelenül próbált életet lehelni belé. Félretette a kis testet egy asztalra és Pablo édesanyjával kezdett foglalkozni.

Szerencsére Pablo apjának, Josénak a bátyja orvos volt és szintén a házban tartózkodott. Mikor Salvador Ruiz Blasco megtudta, mi történt, úgy döntött, még egy kísérletet tesz a csecsemő megmentésére. Furcsa, ám akkoriban gyakran alkalmazott technikához folyamodott: szivarja füstjét fújta a baba orrába. Pablo tüdeje reagált és végre felsírt. A nagy ijedtséget nagy öröm követte a családban. Ennek köszönhető az is, hogy mikor néhány nap múlva megkeresztelték, a szülei úgy döntöttek, a szokásostól eltérően 7 nevet kap a keresztségben, tisztelettel adózva a szenteknek és a felmenőinek. Így lett Pablo Picasso teljes neve: Pablo Diego José Francisco de Paula volt Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.

Már kiskorában érdeklődni kezdett a művészetek iránt, azon belül is a rajzolás érdekelte. Édesanyja elmondása alapján első szava is "piz" volt, ami a spanyol lapíz, azaz ceruza szót jelentette a kis Pablo számára. Apja maga is festőművész volt, így minden eszköz adott volt a gyermek ezirányú fejlődéséhez. Állítólag körülbelül Pablo 13 éves korára tehető, hogy apja felismerte, fia felülmúlta az ő tehetségét. 14 éves korában már komoly olajportékon örökítette meg ismerősei és rokonai arcvonásait.

Korán felismerték, hogy csodagyerek. És valóban, ez a fiú a világ egyik legismertebb művészévé vált.Kvízlabirintus.hu, 2020. november 6.