Játékosaink az elmúlt 24 órában 40909 kvízt fejtettek, 104 labirintust jártak be és 1654 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Monopoly, az ingatlan társas

Monopoly, az ingatlan társas


A Monopoly Charles Darrow 1933-ban kifejlesztett társasjátéka. A férfi philadelphiai otthonában, a kéznél lévő anyagokból állította össze az első monopoly táblát és bábukat, illetve a kártyákat is kézzel írta.


Forrás: Pixabay


Az eredeti játékban 10 figura szerepelt: versenyautó, gyűszű, cilinder, cipő, csatahajó, ágyú, hintaló, erszény, vas és lámpás. A játékhoz számtalan bábu készült az idők folyamán.

Charles Darrow a Parker Brothersnél próbálkozott a játék eladásával. Első alkalommal 52 pontba sűrített listában utasította vissza a kiadó a játékot, melyek között a játék témája, hossza és bonyolultsága is szerepelt. Később - amikor a játék helyi szinten már sikeres lett - a Parker Brothers visszavonta elutasítását és megegyeztek a játék forgalmazásának jogairól. Erre 1935. március 19-én került sor. A boltba kerülésekor a játék 2 dollárba került.

Ezóta a nap óta közel egymilliárdan játszottak már a Monpoly-val. A játék 50 különböző nyelven jelent meg és 120 különböző országban került forgalomba. Ha a Monopoly-t bevezetik egy új országban, a táblán szereplő utcaneveket mindig a helyi viszonyoknak megfelelően alakítják.

Léteznek speciális változatok is, pl. egy filmhez (Harry Potter, Trónok harca, Zombieland, A pletykafészek, stb.) vagy sportcsapathoz (Real Madrid, Liverpool, stb.) köthetően. Több mint 300 ilyen egyedi licenc létezik. Létezik egy vakok számára, Braille-írással készített változat is. Sőt, 2018-ban azok számára is megjelent egy Monopoly, akiknek lételeme a csalás és ebben a szellemben szeretnék játszani a játékot.

Világbajnokságot is rendeznek belőle, az elsőt 1973-ban, New Yorkban. Azt az amerikai Lee Bayrd nyerte. 2000-ben Bukovszky Tamás személyében magyar játékos ülhetett a döntő asztalhoz. Ő végül a negyedik helyen végzett.

A Guinness-rekordok könyvében szereplő leghosszabb Monopoly társasjáték 70 napig tartott.

Sidney Mobell ékszerész a legdrágább verziót alkotta meg, melyet 2 millió dollárért értékesítettek.

2008-ban elkészült a mobiljáték a társasjátékból iPhone-ra.

2010-ben egy, a játékról szóló dokumentumfilm Emmy-díjat nyert. Ennek eredeti címe: Under the Boardwalk: The Monopoly Story.

A társasjáték Facebook oldalát több mint 10 millióan követik világszerte.Kvízlabirintus.hu, 2020. december 5.