Játékosaink az elmúlt 24 órában 44344 kvízt fejtettek, 128 labirintust jártak be és 1429 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » A vörös bolygó: a Mars

A vörös bolygó: a Mars


A Mars a Naprendszerünkben a Naptól számított negyedik bolygó. Két természetes holdja van, melyet Asaph Hall csillagász fedezett fel 1877-ben. A nevük Phobos és Deimos. A Naprendszerben található legkisebb holdak közé tartoznak.


Forrás: Pixabay


Jöjjön néhány érdekesség a Mars bolygóról:

- A Marson sétálva ugyanazzal az erőfeszítéssel háromszor magasabbra ugorhatunk, hiszen a marsi gravitáció mindössze 37%-a a Földön tapasztaltnak.

- A Mars legmagasabb hegye az Olympus Mons pajzsvulkán, amely 21 kilométer magas, azaz magassága több mint kétszerese a Mount Everestének. Már nem mutatja aktivitás jelét. Ma már tudjuk, hogy egyetlen nála magasabb hegy van a Naprendszerben, a Vesta aszteroidán.

- Már az űrmissziók megkezdése előtt is tanulmányozhattak marsi kőzeteket a kutatók, hiszen több, a marsi légkörből származó galaktikus törmelék hullott már a Földre is.

- A Mars vasban gazdag színe már inspirálta az ókori népeket is arra, hogy róla nevezzenek el egy-egy istent. A rómaiaknál Mars a háború istene. A görögök Árész néven nevezték.

- Van víz a bolygón, méghozzá megfagyott formában.

- A csillagászok szerint a következő 20-40 millió évben bekövetkező esemény az lesz, hogy a bolygó legnagyobb holdját, a Phobost a gravitációs erők szétszakítják és darabjai hosszú időre gyűrűt alkotnak majd a Mars körül.

- Ennek a bolygónak a felszínéről nézve a nap rózsaszín vagy vörös fényben tündököl, a naplementék pedig kékek.

- A Mars Nap körüli pályája ellipszis alakú, azaz útja hosszúkásabb, mint a többi bolygóé. Ez heves, akár hónapokig is eltartó porviharokat eredményez a bolygó felszínén. A Mars 687 földi nap alatt kerüli meg a Napot. 24 óra 40 perc alatt fordul meg a tengelye körül.

- A légköre meglehetősen vékony. Fő alkotóeleme a szén-dioxid, a levegő alkotóelemeinek kb. 95%-át ez teszi ki.

- Az emberiség (egész konkrétan a szovjetek) 1960-ban indítottak először szondát a Marsra. Sikerről azonban csak az amerikaiak számolhattak be, amikor 1965-ben a Mariner-4 célba ért. A kezdetek óta körülbelül 40 űrmisszióból csupán 16 végződött sikerrel. 1969-ben, a Mariner-7 jutott el a leggyorsabban a Marshoz, egész konkrétan 128 nap alatt tette meg a kb. 55 millió kilométert.

- A régebbi sci-fi könyvekben és filmekben a földönkívüliek többnyire erről a bolygóról érkeznek. Nem csoda, hiszen a Naprendszerben ez az a bolygó, ahol a leginkább elképzelhető az élet.Kvízlabirintus.hu, 2020. november 11.