Játékosaink az elmúlt 24 órában 37634 kvízt fejtettek, 82 labirintust jártak be és 1391 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Így működik a macska

Így működik a macska


Bár a macskák inkább maguknak valók, mint hűségesek, mégis sokan a cicát választják háziállatnak a kutya helyett. Gazdi és kedvence között hosszú távú barátság alakulhat ki, hiszen a macskák átlagosan 12-18 évig élnek, de a rekorder, Rubble névre hallgató cica a 31. életévét is betöltötte.


Forrás: Pixabay


Most következzen néhány anatómia érdekesség a macskák testfelépítéséről, illetve szokásairól:

- 24-gyel több csontjuk van mint az embereknek. Van köztük egy, a kulcscsont, amely nem csatlakozik más csonthoz, ugyanis a vállizmuk belsejében található.

- Fejméretükhöz viszonyítva nekik van a legnagyobb a szemük az emlősök között.

- Hosszú farkukat arra használják, hogy a lehető legextrémebb körülmények között, pl. egy keskenyebb párkányon se veszítsék el az egyensúlyukat.

- Orrlenyomatuk egyedi, csakúgy, mint az embereknél az ujjlenyomat.

- Rövidlátók. Perifériás és éjjeli látásuk viszont sokkal jobb, mint az embereké.

- A macska az egyetlen emlős, amely nem érzi az édes ízt. Ugyanakkor van egy külön szervük az illatok "megkóstolására".

- Legtöbbjük laktóz-intoleráns, azaz - a régmúltra visszavezethető közhiedelemmel ellentétben - a tej nem tesz jót nekik. Emellett a szőlő (mazsola formában is) és a hagymafélék is káros hatású táplálék számukra.

- Már 4 hónaposan képesek teherbe esni. Egy nőstény macska egyszerre lehet terhes több kanmacskától is, ugyanis szervezete néhány nap elteltével több petesejtet is termelhet a tüzelési időszakban. Ivartalanítani 8 hetes koruktól lehet őket, de a legjobb az állatok 5 hónapos koráig bezárólag elvégezni rajtuk ezt a beavatkozást.

- A macskák átlagos, várható élettartama az utóbbi 20 évben eggyel megnőtt. A vadon élő példányaik, illetve akik kijárnak, rövidebb életre számíthatnak, mint a lakásban háziállatként tartott társaik. Az ivartalanítás is meghosszabbítja a macskák életét.

- Tanulási képességeik megegyeznek egy 2-3 éves gyermekével.

- Nem csak akkor dorombolnak, ha elégedettek, hanem akkor is, ha betegek, stresszelnek, fáj valamijük vagy éppen szülnek. A tudósok nincsenek bizonyíthatóan tisztában vele, hogy miért dorombolnak a macskák. Leslie A. Lyons szerint a dorombolás javítja a csontsűrűséget és elősegíti a regenerálódást, gyógyulást.

- A macskák nem szeretik a zenét. David Teie viszont állattudósokkal együttműködve készített egy kifejezetten cicáknak íródott művet 2015-ben.

- A házimacska a vadállatok közül a tigrissel mutat leginkább rokonságot, genomjuk körülbelül 96%-ban megegyezik.Kvízlabirintus.hu, 2020. november 13.