Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Játékosaink az elmúlt 24 órában 29394 kvízt fejtettek, 91 labirintust jártak be és 1136 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Három nagyszerű kvízről szóló film

Három nagyszerű kvízről szóló film


A televízióban már sokféle vetélkedőt vetítettek, amely a műveltséget, logikai készséget, ügyességet, vagy akár ezek kombinációját hivatott próbára tenni. Talán a leghíresebb ezek közül a Legyen Ön is milliomos!, melyet a világ számos országában vetítettek. Következzen most három film, amely elég jó ahhoz, hogy minden kvízrajongónak kötelező legyen megnéznie!


Forrás: Pixabay


Kvíz - 2020 - brit filmsorozat

A 2020-ban a tévéképernyőre kerülő igaz történet Charles Ingram köré épül, aki 2001. szeptember 9-én és 10-én játszott a Legyen Ön is milliomos! vetélkedő angol változatában és egymillió fontot nyert. A felvételek visszajátszása után derült csak ki a stábtagok számára, hogy csalás történt, ugyanis a versenyző nézőközönség soraiban ülő felesége köhögéssel jelezte férje számára a helyes válaszokat. Rendkívüli médiavisszhangot keltett a sztori és az Ingram házaspár ügye bíróság elé is került.

Charles Ingramet ebben a filmben Matthew MacFadyen brit színész alakítja.

Gettómilliomos - 2008 - angol dráma

A történet egy romantikus sztori, melyben középponti szerepet tölt be egy kvízvetélkedő is.

Jamal és Salim árva gyerekek, akik az indiai Mumbai gettónegyedében élnek. Hozzájuk csatlakozik a szintén árva Latika, akibe Jamal szerelmes lesz. Míg Salimot felnővén az erőszak és a bűnözés világa magába szippantja, Jamal mindvégig a jó oldalon marad és megpróbálja megtalálni a lányt, akibe szerelmes és akitől elszakítja az élet. Különös módját választja ennek: indul az indiai Legyen Ön is milliomos!-ban, hátha így kapcsolatba tud lépni gyerekkori szerelmével.

A fiúnak nincs sok tapasztalata a nagyvilágról, a tévévetélkedőben azonban óriási szerencséjére olyan kérdéseket kap, amelyhez fűződött már valamilyen emléke. Amikor azonban a vetélkedő házigazdája megpróbálja beszéltetni, semmi mást nem tud mondani a témáról. Emiatt gyanússá válik és a készítők azt feltételezik, hogy valahogy csalni próbál. Amikor nem a műsor zajlik, még vallatásnak is alávetik, hogy elárulja, milyen módon próbálja kijátszani a játék kereteit.

A Gettómilliomos Danny Boyle rendező filmje és nyolc Oscar-díjat nyert.

Kvíz Show - 1994 - amerikai dráma

1956-ban, az amerikai NBC csatorna vetítette a 21 című televíziós vetélkedőt. Ebben kvízkérdésekre kellett válaszolni a játékosoknak, de hamar kiderült, hogy a műsorban eladható szintű kérdések közt nem tudnak túl sokáig eljutni a résztvevők. Épp ezért a televíziótársaság úgy döntött, hogy inkább megrendezik a történéseket, s ők döntenek arról, ki mit mondjon, illetve ki és mely kérdésekre tudja a helyes válaszokat.

Egy volt játékos, Herbert Stempel elég jónak tűnt ahhoz, hogy saját kútfőből is meg tudja válaszolni jól a kérdéseket. Mivel a képernyőn viszont nem mutatott eléggé jól, a vetélkedő készítői úgy döntöttek, lecserélik őt a sármos Charles Van Dorenre. Ráadásul Van Doren napokig volt adásban, hiszen egészen az utolsó kérdésig is eljuttatták a készítők.

A csalódott Herbert Stempel a rendőrségen feljelentést tett, s nyomozni is kezdtek az ügyben, de kiderült, hogy mivel semmilyen törvény nem szabályozta az ilyen televíziós vetélkedők működését, ezért senki nem is sértett törvényt azzal, hogy csak megjátszották a képernyőn történteket. Charles Van Doren évekig tagadott. Amikor később bevallotta, hogy ismerte a válaszokat, rettegésben kellett élnie a népharag miatt. A csalódott nézők elfordultak a tévés vetélkedőktől. Az ilyen műsorokra viszont új törvényeket hoztak, amelyek szabályozzák működésüket.

Charles Van Doren szerepében a fiatalkori Ralph Fiennest láthatjuk.Kvízlabirintus.hu, 2020. december 14.