Játékosaink az elmúlt 24 órában 33102 kvízt fejtettek, 86 labirintust jártak be és 1462 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Királyok és királynők

Királyok és királynők


A világtörténelem során a legtöbbször egy-egy ország vagy birodalom sorsa annak egyszemélyes vezetőjén múlt. Ez alakulhatott jól, de akár rosszul is a nép számára. Mai modern társadalmunkban is élnek még köztünk királyi leszármazottak, bár már nincs akkora befolyásuk hazájuk irányításában, mint régen. Ebben a cikkben néhány érdekességet olvashatsz királyokkal és királynőkkel kapcsolatban.


Forrás: Pixabay


VI. Károly: A francia uralkodó élete csodásan indult, amikor 21 évesen a trónra került, alattvalói szerették. Kb. 10 év múlva azonban mentális betegség hatalmasodott el rajta, ami miatt az Őrült ragadványnevet is kapta. Úgy hitte, hogy teste üvegből van és ha bárki megérinti, összetörik.

XIV. Lajos: Egy vegyész biológiai fegyvert kínált az uralkodó számára, de az nem volt hajlandó elfogadni azt, annak szörnyű hatásától tartva. Inkább rendes fizetést adott a tudósnak, hogy más kezébe se kerülhessen ez az ördögi találmány.

VIII. Henrik: Ő volt az első uralkodó, akit felségnek szólítottak alattvalói. Angolul ez így hangzik: "your majesty". Korábban "your highness"-nek vagy "your grace"-nek szólították a királyokat.

Töss Erzsébet: Azt sokan tudhatjuk történelemóráról, hogy az Árpád-ház 1301-ben kihalt, amikor III. Andrásnak nem született fia. Volt viszont egy lánya, ő volt az utolsó a sorban. Apácaként élt 28 éven át a Domonkod-rendi kolostorban.

Mária skót királynő: Skót történelemkutatók szerint az uralkodó mindennap fehérborral mosakodott. Arcának élénk színét próbálta megőrizni ezzel. Egyes források szerint fürdött is ebben a nedüben.

Viktória királynő: Neki köszönhető, hogy fehér lett a menyasszonyi ruha, s ő kérte esküvőjén, hogy mások ne öltözzenek fehérbe, mert ezzel elterelik róla a figyelmet.

V. György: A haldokló királynak orvosa morfiumot és kokaint adott, hogy az uralkodó előbb meghaljon. Célja annyi volt, hogy a halálhírt a The Times újság reggeli kiadásában lehessen megírni, ne az estiben, amit kevesebben olvasnak és méltatlanabbnak talált erre a célra.

VI. György: II. Erzsébet királynő édesapja indult a wimbledoni tenisztornán. Még hercegként párosban játszott Louis Grieggel 1926-ban, de nyerniük nem sikerült. Sőt, elég simán estek ki, három szettben.

II. Margrethe: A dán királynő illusztrálta az irodalomtörténet egyik leghíresebb alkotásának, A gyűrűk urának dán kiadását, mely 1977-ben jelent meg. Maga Tolkien is elégedett volt a rajzokkal.

V. Olav: A norvégok királya rendszeresen tömegközlekedéssel utazott, talán ezért is ragadt rá a "nép királya" név.

+1: Dániában a kong szó királyt jelent, épp ezért a népszerű óriásmajmot, a King Kongot ebben az országban inkább Kong King-nek nevezték el.Kvízlabirintus.hu, 2021. május 1.