Játékosaink az elmúlt 24 órában 40719 kvízt fejtettek, 101 labirintust jártak be és 1648 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Karácsonyi hagyomány

Karácsonyi hagyomány


A gyerekek által legjobban várt ünnep az évben a karácsony, melyet a naptár szerint minden év december 25-én és 26-án tartanak, de ezt már az előtte való szentestén megelőzi a karácsonyfaállítás és ajándékosztás hagyománya. Következzen most több érdekesség a keresztények legnagyobb ünnepéről, melynek szokása már évszázadokkal ezelőtt meghonosodott a világ majdnem összes országában.


Forrás: Pixabay


Karácsony

- A karácsony keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus születését ünnepli. Évekkel a halála után választotta a keresztény egyház ezt a napot a születése napjául.

- A világ több országában rendeznek karácsonyi pulóver versenyeket, ahol a legszebb vagy a legviccesebb nyer.

- Az USA Alabama államában ismerték el először hivatalos ünnepként a karácsonyt, 1836-ban.

- A leghíresebb és legnagyobb karácsonyi ajándék a franciák ajándéka az USÁ-nak: a New York-i Szabadság-szobor.

- A Jingle Bells című közismert karácsonyi nótát valójában hálaadásra írta James Lord Pierpont 1857-ben. Ez volt az első dal, amit az űrből sugároztak.

Karácsonyfa

- Fákat először az ókori egyiptomiak és a rómaiak díszítettek ezeken az ünnepeken. A modern karácsonyfa állítás szokása a 16. századi Németországban terjedt el először. Kezdetben gyümölcsökkel és diófélékkel aggatták tele a fát.

- Németországban, Lengyelországban és Ukrajnában is úgy vélik, hogy ha egy pók hálót szó a karácsonyfán, az szerencsét hoz. Épp ezért már eleve kaphatóak pókháló alakú díszek, melyet azoknak árulnak, akik nem bíznák a természetre a szerencse dolgát.

- Az első mesterséges karácsonyfa (próbálkozás, hogy ne kelljen annyi fát kivágni), zöldre festett libatollakból állt. A 19. században, Németországban próbáltak tenni a folyamatosan erdőirtás ellen ezzel a termékkel.

Karácsonyi ételek

- Mielőtt elterjed volna a pulyka, mint tradícionális ünnepi étel, mustárral borított disznófejet ettek karácsony napján Angliában.

- Örményországban sokan egy hétig böjtölnek az ünnep előtt, majd könnyű ételeket esznek karácsony estéjén: sült halat, salátát és spenótot.

- Japánban a KFC (Kentucky Fried Chicken) amerikai üzletlánc éttermei a legnépszerűbb úticélok december 25-én és 26-án. Ezt a szokást egy 1947-es karácsonyi kampány tette népszerűvé az országban.

Mikulás

- Szent Miklós keresztény püspök volt, aki a szegényeken és rászorulókon segített. Nagyon szerette a gyerekeket és ha csak tehette, titokban meglepte őket ajándékokkal. Az ő története inspirálta Mikulás alakjának megszületését.

- Régen zöld, lila, kék ruhában jártak a Mikulások. A Coca-Cola cég volt az, aki úgy döntött a saját marketingje kedvéért, hogy legyen a Télapó inkább piros köntösben, s ezzel a mai napig tartó szokást teremtettek meg.

- Rudolf nem az egyetlen, csupán egy a kilenc rénszarvas közül, akik Mikulás szánját húzzák. A többiek: Üstökös, Íjas, Csillag, Táncos, Pompás, Villám, Táltos, Ágas.

- Olaszországban virgács helyett széndarabok járnak azoknak a gyerekeknek, akik rosszak voltak.

- Karácsonykor a Mikulásnak körülbelül 355 millió mérföldet kell utaznia, és 842 milliószor kell a gyermekes családok otthonánál megállnia, ha senkit nem akar kihagyni.

- Izlandon 13, Mikuláshoz hasonló teremtmény hordja az ajándékokat. A rossz gyerekeknek itt rothadó krumplit adnak.

Egyéb

- A statisztikák szerint az egyik időpont a naptárban, amikor a legtöbben elválnak, karácsony előtt két héttel van. A másik pedig Valentin-nap után két héttel. A legkevesebben karácsony napján szakítanak.Kvízlabirintus.hu, 2020. december 2.