Játékosaink az elmúlt 24 órában 37271 kvízt fejtettek, 86 labirintust jártak be és 1613 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » IKEA, a lapra szerelt bútoráruház

IKEA, a lapra szerelt bútoráruház


Az IKEA bútoráruházakból szinte a világ minden országában találni párat, de a legnagyobb hatása talán a britek életére van. Ott annyira népszerű a lapra szerelt IKEA bútorok piaca, hogy a statisztikák szerint minden ötödik gyermek ezen áruház által forgalmazott ágyban születik.


Forrás: Pixabay


A kezdetek: Ingvar Kamprad 1943-ban, 17 évesen indította el az IKEA-t, mint vállalkozást és 2018-ban bekövetkezett halálig ezzel foglalkozott. Kezdetben apróságokat (órákat, írószereket, képkeretet, stb.) adott el. Eredeti boltja helyén most múzeum működik.

Név: A bútoráruház neve egy rövidítés, szerepel benne Ingvar Kamprad monogramja, illetve a farm és a város nevének a kezdőbetűje, ahol felnőtt.

Bútortervezés: Bútorok forgalmazásával 1947-től, saját bútor formatervezéssel 1956-tól foglalkozott. A lapra szerelt bútorok ötletét Gillis Lundgrennek köszönhetjük, ő volt a Kamprad által felbérelt grafikus. Az első ilyen bútor a Lovet volt, mely egy levél forma csomagolásba passzírozott asztal volt.

Termékkínálat: A legkelendőbb terméktípusok a Malm fiókos szekrény, a Hemnes hálószoba bútor és a Komplement polc. Évente körülbelül 2000 új termék kerül a kínálatba. Fényképkeretek értékesítésében egyeduralkodók Nagy-Britanniában.

Legkülönlegesebb termék: Az áruház komplett házakat is forgalmaz lapra szerelt állapotban. Ez csak az Egyesült Királyságban és a skandináv országokban elérhető áru.

Alapanyag: Megdöbbentő tény, hogy az IKEA használja fel a világ kitermelt fáinak 1%-át évente.

Elnevezések: Minden IKEA termékek neve valójában egy-egy svéd szó, és van használatukban logika. A függönyök például matematikai kifejezések, a fürdőszobai termékek tavak, folyók és öblök neveit kapták. Mivel Kamprad diszlexiás volt, ezt a módszer találta ki a bútorok azonosítására. A Thaiföldre terjeszkedéskor ebből lehetett probléma, hiszen néhány svéd szó thai nyelven szexuális aktusokra utalt.

Legnagyobb: A legnagyobb IKEA áruház Stockholmban található. Az üzlethelyiség mérete 594 ezer négyzetméter.

Éttermek: 1960-ban nyílt az első étterem az IKEÁ-ban. Kamprad úgy gondolta, hogy sokan azért távoztak vásárlás nélkül, mert éhesek voltak. Azóta vannak, akik kifejezetten a svéd húsgolyókért járnak az üzletbe. Az élelmiszer-eladásaik megközelítik más élelmiszerbolt-üzletláncok forgalmát is.

Katalógus: Az IKEA katalógus 1951 óta létezik és évről évre megújul, valamint háromszor annyit nyomtatnak belőle, mint Bibliából világszerte.

Robotok: A massachusettsi műszaki egyetem, az MIT tudósai alkottak egy robotot, amely képes lapra szerelt IKEA bútorokat összeállítani.Kvízlabirintus.hu, 2020. november 21.