Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
«
»

Játékosaink az elmúlt 24 órában 18689 kvízt fejtettek, 48 labirintust jártak be és 833 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » A hetes szám bűvöletében

A hetes szám bűvöletében


A számok átszövik mindennapjainkat, történelmünket, életünket. Ebben a cikkben a hetes számról olvashatsz kicsit bővebben, mely gyakran bukkan fel a népmesékben, illetve a tudományokban is. Ha végigolvasod ezt a cikket, az sokat segíthet a Kvízlabirintus kvízeinek megfejtésekor is!


Forrás: Pixabay


Törpék: A legismertebb hetes, ami legelőször beugrik az embernek, amikor erre a számra gondol, az a törpék száma a Hófehérke Grimm-mesében.

Földgömb: Hét földrészre oszlik a világ.

Történelem: Az ókori világnak hét csodája van: a gízai nagy piramis, Szemiramisz függőkertje, az epheszoszi Artemisz-templom, Pheidiasz olümpiai Zeusz-szobra, a halikarnasszoszi mauzóleum, a rodoszi kolosszus és a pharoszi világítótorony. Ebből csak az egyiptomi piramis maradt fenn.

Vallás: A szentírásban a számok közül a legtöbbször a hetes szerepel. Míg ebből 562 van a Bibliában, a mennyiségben ezt követő hatosból mindössze 273. Isten a teremtés hetedik napján megpihent. Noé a hetedik hónapban landolt bárkájával az Ararát hegyén. A főbűnök száma is hét. A zsidók jelképének számító gyertyatartónak, a menórának is 7 ága van. Az iszlámban sok mindenből van hét, menyasszonyból, földből, bölcsességoszlopból, stb.

Csillagászat: Hét csillag van a Göncöl szekérben. A Földről 7 másik bolygót láthatunk a Naprendszerünkben.

Kémia: A semleges pH érték a skála közepén a 7. A periódusos rendszer pont hét sorból áll, ezek közül a 7-es rendszámú a nitrogén.

Anatómia: A Stanfordi Egyetem kutatásai alapján bőrünk 7 nap alatt képes a regenerációra, testünk sejtjei pedig 7 év alatt cserélődnek ki.

Ezotéria: A hindu filozófia szerint a test hét csakrából áll, s az ezeken átáramló életerő szabályozza a test funkcióit. Ezek a gyökércsakra, a szexcsakra, a szívcsakra, a torokcsakra, a homlokcsakra és a koronacsakra vagy lótuszcsakra.

Irodalom: Harry Potternek és barátainak hét évet kell eltöltenie a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. J.K. Rowling is hét kötetben jelentette meg a varázslófiú történeteit. A Narnia krónikái fantasy-sorozat is 7 könyvből áll.

Zene: A kotta hét hangból áll: dó, ré, mi, fá, szó, lá, ti.

Házasság: A hetedig évfordulót rézlakodalamnak hívják. A statisztikák szerint a legtöbben 7 év után válnak el.

Szivárvány: Hét szín van a szivárványban, vörös, narancssárga, sárga, zöld, kék, sötétkék, ibolya.

Állatvilág: A katicabogarak többségének hét pettye van.

Sport: A vízipóló mérkőzéseket négy részre osztották, mindegyik 7 perc tiszta játékidőig tart. Hat mezőnyjátékos és egy kapus alkotja a csapatot, csakúgy mint a kézilabdában is.

Akciófilmek: A hét szamuráj és annak amerikai verziója, A hét mesterlövész igazi klasszikusnak számítanak a westernfilmek történetében. Ian Fleming karaktere, James Bond a 007-es ügynök.

Játék: Az oroszok által készített matrjoska fababák általában hét részből állnak.

Babona: Ha összetörsz egy tükröt, hét év balszerencse vár rád a babona szerint.Kvízlabirintus.hu, 2021. március 7.