Játékosaink az elmúlt 24 órában 40411 kvízt fejtettek, 84 labirintust jártak be és 1874 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Furcsa ételek a világ minden tájáról

Furcsa ételek a világ minden tájáról


Ahány ház, annyi szokás - tartja a mondás, amelyet akár a gasztronómia területén is alkalmazhatunk. A világ más tájain olyan furcsa dolgokat is képesek az emberek magukba tömni, amikre mi biztos, hogy már első pillantásra nemet mondanánk. Tisztelet persze a kivételnek, a bátraknak, akik képesek megenni egy zöldesbarnás színű 100 napos tojást, hazardírozni a japán fuguval, vagy északon járva ráfanyalodni a rohasztott cápahúsra.


Forrás: Pixabay


Íme tehát sok-sok furcsa étel a világ különböző tájairól:

100 napos tojás: A tojás sárgája 100 nap alatt bezöldül, fekete és nyálkás lesz, a fehérje pedig sötétbarna áttetsző kocsonyává válik. "Illata" kénre és ammóniára emlékeztet, íze azonban olyan, mint egy keményre főtt tojásé. Csukott szemmel, csipesszel az orrukon talán többen megkóstolnák. A kínaiak tradicionális étele, melyet elsősorban kacsatojásból készítenek.

balut: A kacsaembriót a Fülöp-szigeteken élve forralják fel a tojás héjában, majd utcai gyorsételként árulják a sör mellé.

beondegi: Dél-Koreában a selyemhernyót főzve vagy párolva szolgálják fel, s általában az utcai árusok értékesítik könnyed harapnivalóként, mint nálunk a sült gesztenyét télen.

Casu Marzu: Szardíniai különlegesség ez a sajt, mely juhtejből készül, de élő rovarlárvákat is tartalmaz, melyekkel elfogyasztásakor találkozhatunk.

escamol: A mexikóiak hangyák lárváiból és bábjaiból készítik ezt a túrós állagú, vajas és diós ízű egytálételt.

Escargots á la Bourguignonne: Ha egy francia étlapon ilyet látsz, tudd, hogy ez egy héjában főtt éti csiga, amelyet petrezselyemszószban, fehérbor, vaj és fokhagyma hozzáadásával készítenek el.

fugu: Csak tökéletesen szabad elkészíteni ezt az ételt a gömbhalból, ezért nem sokan képesek erre. A nem megfelelő recept halálos lehet.

hacsinokó: Rágcsának kitűnő étel Japánban, melyet darázslárvából készítenek, ropogósra sütve.

haggis: A skótok egyik kedvenc eledele az, amikor a felaprított juhszívet, májat és tüdőt az állat gyomrába töltve készítik el. Legalább a légcsövet és a porcot eltávolítják előtte.

hákarl: Izlandon fogyasztott étel a rohasztással tartósított cápatetem, melyet a belső szervek eltávolítása után a föld alá, egy kövekkel kirakott sekély gödörbe temetnek elkészültéig. Ha ez megtörtént, felakasztva szárítják, majd csíkokra vágva elfogyasztják.

jing leed: A Thaiföldön készült étel tulajdonképpen egy elég nagyméretű sült szöcske, melynek külső állaga a pattogatott kukorica üres héjára emlékeztet, belseje pedig szétfröccsen az ember szájában a ráharapáskor.

khash: A tehenek lábából és fejéből párolással készült étel régen a szegények eledele volt a Közel-Keleten és Törökországban, ma már a luxus-különlegességnek számít.

kobra szív: Vietnamban a kobra még szinte dobogó szívét nyersen, egy pohárból felhörpintve fogyasztják.

kréker: Ebbe a ropogós süteménybe a japánok egész darazsakat sütnek, mely nem csak az ízét módosítja az ételnek, de a kinézetének is textúrát ad.

kukac a tequilában: Valójában - a közhiedelemmel ellentétben - inkább az olcsóbb, mescal nevű ital része ez a kukac, mely állítólag hallucinogén hatással bír.

madárfészek leves: Délkelet-Ázsiában a magas sziklafalakon gyűjtik a madárfészkeket, s ebbe a veszélyes vállalkozásba sokan bele is halnak évente. Az elkészült levesnek gumiszerű íze van.

marmite: Ez a sörfőzés során az edény alján keletkező iszap, melyet a legtöbb cég kidob. Az Egyesült Királyságban, Új-Zélandon és Ausztráliában azonban pirítósra kenik vagy sajt mellé fogyasztják.

Rocky Mountain Oysters: Az amerikaiak előszeretettel fogyasztják ezt a gyorsételt sporteseményeken, mely valójában rántott bikahere.

shirako: A tőkehal spermazsákját párolva vagy rántva eszik ezen a néven Japánban.

Spam: Ez egy konzervétel, amit Amerikában forgalmaznak. Neve a fűszerezett sertéshús és sonka rövidítése, de aki már látott ilyet, az nehezen tudja elképzelni, hogy csak ezek az összetevők kerültek bele. A II. világháborúban fontos eledele volt a katonáknak, hiszen hűtést nem igényelt, s könnyen szállítható volt.

surströmming: Ez a svéd halkülönlegesség egy balti-tengeri hering, amit annyi sóval fermentálnak, hogy megakadályozza annak rothadását. A manapság konzerv formájában árult étel kinyitásakor olyan szagokat áraszt, hogy zárt térben sokak szerint elfogyaszthatatlan.

tonhal-szemgolyó: A japán áruházakban tálcán vásárolhatjuk meg ezt a húsfélét, csakúgy mint idehaza a darált húst. Valószínűleg kevesen vannak azok, akik nem vágnak egy grimaszt egy ilyen szemgolyó felaprításakor.

Witchetty Grub: Ha ilyet kínálnak neked az ausztrál sivatagban az őslakosok, akkor egy pajorszerű ételre kell számítanod, melynek íze a mandulára emlékeztet, de ugyanakkor ropogós mint a sült csirke, a belseje pedig egészen rántottaszerű.Kvízlabirintus.hu, 2021. április 16.