Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Játékosaink az elmúlt 24 órában 29295 kvízt fejtettek, 94 labirintust jártak be és 1171 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Eurovíziós Dalfesztivál - a zenei verseny

Eurovíziós Dalfesztivál - a zenei verseny


Az Eurovíziós Dalfesztivál egy nemzetközi verseny, melyben Európa országai vállt vállnak vetve küzdenek az év legjobb dala díjért. Magyarország legjobb eredményét - a negyedik helyet - 1994-ben érte el, amikor Bayer Friderika a Kinek mondjam el vétkeimet? című dalt énekelte a műsor keretein belül.


Forrás: Pixabay


Számok, tények, érdekességek a dalfesztiválról:

Országok száma: Az első Eurovíziós Dalfesztivált 1956-ban tartották, ezen 7 ország vett részt, országonként 2-2 dallal. A rendszerváltást követően, a Szovjetunió és más európai országok felbomlásának következményeként egyre többen szerettek volna csatlakozni, s 1993-ban már 25 induló volt. 2008-ban először - egy második elődöntő bevezetését követően - már 43 nemzet kvalifikálta jelöltjeit a zenei versenyre.

Nyertesek: A legtöbbször győztes nemzetek listáján Írország, Svédország, Luxemburg, Hollandia, Franciaország és az Egyesült Királyság szerepelnek. Az Írországot képviselő Johnny Logannak három évben is sikerült nyernie. Szerbia már abban az évben nyerni tudott, amikor először került versenyzője a mezőnybe. 1969-ben négy ország fejezte be az élen ugyanannyi ponttal a versenyt, őket a szabályoknak megfelelően mindet győztesnek nyilvánították. Ezután bevezettek egy szabályt, egy hosszabbítást ilyen esetre, mely szerint csak egy győztes lehet.

Nyelvek: A nyertesek nagyrésze angolul énekelt. A második legnépszerűbb nyelv a francia, ezt követi a héber 3 győzelemmel.

Énekesek: Hogy csak néhányat említsünk az Eurovíziós Dalfesztivál világhírű indulói közül: ABBA, Celine Dion, Cliff Richard, Katrina and the Waves.

Vesztesek: Bár néhányszor megnyerte az eurovíziót, mégis Norvégia az az ország, amely a legtöbbször végzett a tabella alján.

Elmaradt: 64 év után 2020-ban történt meg először, hogy a dalfesztivált törölni kellett. Ennek oka a koronavírus fertőzés miatt bevezetett korlátozás volt.

Guinness-rekord: 2015-ben a rendezvény bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, mint a leghosszabb ideje tartó tévés zenei verseny.

Hírnév: A legtöbbet az ABBA együttes nyert a dalfesztiválon, amikor 1974-ben megnyerték a versenyt. Igaz, hogy 1983-ban feloszlott az együttes,

Korábban: A dalfesztivált az indulása utáni években Eurovíziós Nagydíjnak nevezték. Volt ország, ahol Eurovíziós Koncert néven futott.Kvízlabirintus.hu, 2020. november 20.