Játékosaink az elmúlt 24 órában 47520 kvízt fejtettek, 116 labirintust jártak be és 2029 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Az emojik világa

Az emojik világa


Az internetezők 95%-a rendszeresen használ emojikat. Ezek a jelek kifejezhetik azt a hangulatot, ahogy a felhasználók az egyes üzeneteiket megírták. A statisztikák azt mutatják, hogy azok a Facebook-posztok, melyekben hangulatjelek is szerepelnek, nagy eséllyel növelik a tetszések számát.


Forrás: Pixabay


Bár mobiltelefonjainkban több ezer emoji vár elküldésre, a legtöbbször az emberek a könnyezve nevető arcot, illetve a szívecskét használják. Olyannyira, hogy az Oxfordi nagyszótár 2015-ben az Év szavának választotta az előbbi szimbólumot.

Azt is lehet tudni, hogy többnyire a 25 év alatti fiatalok, a nemek közül pedig a nők azok, akik több ilyet használnak.

Már az internet hajnalán használtak valamiféle jeleket az emberek a chatszobákban, amely kifejezte hangulatukat. Ez ekkor még a :) vagy a :D vagy a ;) jelek voltak, melyek értelmezéséhez balra kell fordítanunk a fejünket és jelentésük sorrendben a következő: mosoly, nyitott szájjal azaz hangosan nevetés, illetve kacsintás. Kezdetben még orral használták őket, de a gyorsabb kommunikáció kedvéért ez eltűnt: :-) :-D ;-) Egyértelműnek tűnt, hogy erre szükség van, s kell valamilyen modernebb, látványosabb dolog, amely nem csak a geek réteget, hanem a rajtuk kívülállókat is megfogja.

Egy japán grafikus, Shigetaka Kurita alkotta meg az első emojikat 1999-ben. 176 képecskét készített, melyek mindegyike 12x12 pixelen fért el. Míg 2015-ben még csak 722 hangulatjel létezett, számuk ma már 3000-hez közelít.

Maga a szó is a japán nyelvből származik, illetve japán szavak összetétele: az e szó a képet, a moji pedig a karaktert jelenti.

Létezik egy hivatalos verseny, melyet World Emoji-nak hívnak. Itt az internetezők megszavazhatnak többek közt a legjobb új emojira és a legjobban várt emojira is. Az Év Emojija az a hangulatjel lesz, amely egyetlen ábrában a legjobban kifejezi az egész évet.

Létezik Emoji világnap is, minden év július 17-én. Az előbbi verseny szavazása egy héttel ez előtt kezdődik és az eredményeket a világnapon hirdetik ki.

Vannak olyan emojik, amik a kezdetekben még léteztek, ma már érthető okokból kivették a készletből őket: ilyen pl. a fax vagy a tárcsás telefon. Ugyanakkor évről-évre jelennek meg új hangulatjelek is, pl. a gendersemlegességhez köthetően.

2017-ben mutatták be a hollywood-i Emoji-filmet, amelyet nagy sikerrel vetítettek a világ filmszínházaiban, annak ellenére, hogy a legrosszabbaknak járó Arany-málna díjakból négyet is bezsebelt az Oscar-gála előtti estén. Főszerepében egy mobiltelefonban élő emoji áll, Gene, aki szeretné megtudni, hogy mi van az általa ismert világon túl.

A nyelvészeket és szakértőket megosztja az emojik terjedésének mikéntje. Egyesek úgy gondolják, hogy ez a nyelv természetes fejlődése, mások szerint viszont az írott szó rovására fog menni, hogy lassan már több a hangulatjel a kommunikációnkban, mint a betű. Amilyen gyorsan változik a világ, hamarosan meglátjuk, hova fejlődhet még.

Ennek a cikknek a szövegébe eddig egyetlen emojit sem tettünk, mert tudjuk, hogy anélkül is tudod, hogy miről beszélünk! :)Kvízlabirintus.hu, 2021. május 19.