Játékosaink az elmúlt 24 órában 40934 kvízt fejtettek, 103 labirintust jártak be és 1626 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Ember a lovak ellen

Ember a lovak ellen


Rendkívül sok furcsa sportág létezik a világon. Ezek egyike az ember vs. ló maraton, melyet egy wales-i kisvárosban, Llanwrtydban találtak ki.


Forrás: Pixabay


Története 1980. júniusára nyúlik vissza, amikor egy hotel hátuljában ketten vagy hárman a hegyvidéki terepen való lovaglás előnyeiről és hátrányairól beszélgettek. Ezt meghallotta egy Gordon Green nevű ember, aki a helyi szálloda tulajdonosa volt, s hirtelen elkezdtek forogni a kerekek az agyában, hogyan lehetne ezt a kisváros és a saját vállalkozása népszerűségére fordítani. Rögtön körvonalazódott, hogy mit kell tennie: versenyt rendezni annak eldöntésére, hogy a lovak vagy az emberek boldogulnak jobban az út nélküli, változatos terepen. Azóta ez egy évről-évre megrendezésre kerülő verseny, mely sok turistát vonz a környékre. A dörzsölt üzletember ötlete bevált.

A verseny szabályai nagyon egyszerűek: az nyer, aki elsőként ér célba a versenyen. Ez lehet egy lovas, vagy lehet egy gyalogosan közlekedő ember.

A pálya maga 35 kilométer hosszú, találni rajta hegyvidéki meredek szakaszt, kisebb patakokon, vízfolyásokban való haladást, homokos és betonnal bevont utakat is. Mivel kezdetben minden versenyt a lovak nyertek, a helyszínt folyamatosan alakítgatták, hogy ezzel is csökkentsenek kicsit a különbségeken.

A verseny lebonyolítása során a lovasok mindig pár perccel később indultak, hogy nehogy letapossák a tömegben futó embereket. Ezt a várakozási időt azonban a célbaéréskor levonják az idejükből. A technológia fejlődésével már mindenki automata szerkezetet kapott, amely pontosan képes rögzíteni az idejét.

Mivel már az első futamoknál kiderült, hogy jelentős különbség van az időeredményekben a lovak javára, bevezették azt a szabályt, hogy az első ember, aki előbb ér célba a lovaknál, a lottó-rendszeréhez hasonlóan, egyre halmozódó nyereményt kap. Minden alkalommal, amikor egy lovas nyer, 500 fonttal nő a nyereményalap (korábban még 1000 font volt ez az összeg). Persze ez még nem biztos, hogy elég motivációt ad a fizikai korlátok legyőzésére.

A 2000-es verseny kezdetén már mindenki biztos volt benne, hogy a lovak legyőzhetetlenek. Ekkor azonban - először az ember vs. ló maraton történetében - egy embernek sikerült pár percre megközelítenie a győztes lovat.

2004-ben pedig megtörtént a csoda, amikor How Lobb 2 óra 5 perces idejével 2 perccel előbb ért célba, mint a leggyorsabb ló. A halmozati alapból 25.000 fontot kapott. Ezt a nem mindennapi bravúrt még egyszer sikerült megismételni, 2007-ben, amikor Florien Holtinger bizonyult jobbnak a leggyorsabb lovasnál. Azóta újra minden alkalommal a lovasok nyernek.

A maratonból statisztikákat vonó kutatók levonták azt az érdekes megfigyelést, hogy ha melegebb az idő, az embereknek és a lovaknak is tovább tart az út megtétele, de a lovakra sokkal jobban hat ez a hátrány (kb. 36%-kal). Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy kétszer sikerült "legyőznünk" a lovakat. Ki tudja, mit hoz a jövő, a bravúr megismétléséhez talán ismét szükség lesz a kegyes időjárásra is.Kvízlabirintus.hu, 2021. május 21.