Játékosaink az elmúlt 24 órában 36743 kvízt fejtettek, 79 labirintust jártak be és 1635 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Boleyn Anna lefejezésének története

Boleyn Anna lefejezésének története


VIII. Henrik első felesége Aragóniai Katalin volt. 23 évesen - özvegyként - ment hozzá az akkor 18 éves királyhoz. Első gyermekük (lány) halva született. 1511-ben Katalin fiút hozott a világra, ő azonban csak 52 napig élt. Ezután 1513-ban, majd 1515-ben is szült, mindkét gyermeket elveszítette. 1516-ban megszületett végre egészséges lánygyermekük, Mária.


Forrás: Pixabay


A király nem volt elégedett, mivel nem született fia. Annyira nem, hogy Boleyn Annának kezdett udvarolni a házassága mellett. Még a bigámiára is hajlandó lett volna, csak hogy Annát feleségül vehesse, de végül sikerült elintéznie, hogy a Katalinnal kötött esküjét semmisnek nyilvánítsák. Így a házasság érvénytelenné, Mária fattyúvá, Katalin pedig újra első férjének özvegyévé vált.

Így a király kívánsága teljesült: feleségül vehette Boley Annát. A király hitt abban, hogy végre fiú örököse születik. Csalódnia kellett, hiszen első közös gyermekük lány lett, Erzsébetnek keresztelték el. Anna második gyermekét 1534-ben elvetélte, ő fiú lett volna. Harmadik, szintén fiú gyermekük pedig 1536-ban halva született. Ezek az események vezethettek oda, hogy VIII. Henrik megvádolta a felesését házasságtöréssel. Ezt felségárulásnak tekintették, így Boleyn Annát 1536. május 2-án letartóztatták és bevitték a Towerbe. A tárgyalás heves tagadása ellenére bűnösnek találták és halálra ítélték. A büntetés ilyen esetben általában máglyahalál volt.

A szakértők régóta vitatkoznak arról, hogy Boleyn Anna valóban bűnös volt-e vagy sem. A legtöbb történész egyetért abban, hogy a vádak csupán koholtak voltak. Tracy Borman, és Sean Cunningham 16. századi bűnügyi nyilvántartásokat tanulmányoztak. A büntetéseket részletesen bemutató könyvből kiderült, hogy a király adta parancsba, hogy a máglyahalál helyett Annának inkább a fejét vágják le. Ezeket az utasításokat kifejezetten Sir William Kingstonnak adták. A Towerben, ő volt a legmagasabb pozícióban, így ő volt a felelős a bebörtönzésekért és a kivégzésekért. Talán a király nem kívánta a tűzhalált a feleségének, a bakó általi lefejezést "kíméletesebbnek" találta. Bár önző és kíméletlen ember hírében állt, parancsai mégis azt mutatják, tudott irgalmas lenni. Már amennyire irgalmasság, hogy valakit ne tűzben égessenek el, hanem egy bárddal vágják ketté...

A parancskönyv figyelemre méltó lelet. Nemcsak bepillantást engedett a középkori kivégzések leírásaiba, hanem bizonyította, hogy maga VIII. Henrik király felügyelte Anna utolsó pillanatait.

A sors fintora, hogy hiába volt hat felesége, csupán egyetlen fia született, Eduárd.


Kvízlabirintus.hu, 2020. november 6.