Játékosaink az elmúlt 24 órában 54105 kvízt fejtettek, 126 labirintust jártak be és 1797 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Ausztria érdekességek

Ausztria érdekességek


Sógoraink, az osztrákok sokáig egy országot alkottak velünk a történelem során. Fejlettségben mindig is előttünk jártak. Bécset nemrég a világ legélhetőbb városának választották. Természeti szépségekért sem kell a szomszédba menniük, az Alpok kielégíti eziránti vágyaikat. Az alábbiakban a szomszédos Ausztriával kapcsolatban olvashatsz érdekességeket.


Forrás: Pixabay


- Az ország eredeti neve (Österreich) keleti birodalmat vagy királyságot jelent. Az angol nevét a latin austro szóból képezték, amely szintén keletet jelent.

- Zászlója 1191-ben vált hivatalossá, az egyik legrégebbi a világon.

- Mivel Ausztria területének 62%-át az Alpok borítja, az ország lakosságának egynegyede a fővárosban, Bécsben él. A hegyi vidékek néhol eléggé ritkásan lakottak. 2019-ben Bécset a legélhetőbb városnak találták a világon.

- Legmagasabb hegycsúcsa a Großglockner, amely 3798 méterrel magasodik a tengerszint fölé. Egyébként 13 olyan hegy van, melynek csúcsa 3000 méter fölött, illetve összesen 34 hegye, mely 2000 méter fölött található.

- A Krimmli a legmagasabb vízesés, melyet turisták tucatjai látogatják meg minden évben. A víz 380 méter magasból zúdul alá.

- A világ legnagyobb jégbarlangja is itt található, Werfenben, 42 kilométernyi járattal. Odabent általában 0 Celsius-fok van, így aki strandpapucsban vagy rövidnadrágban érkezik, nem engedik be.

- Legnépszerűbb sportja a síelés. Eddig kétszer rendeztek Innsbruckban téli olimpiát, 1964-ben és 1976-ban.

- Bécsben található a világ legrégebben megnyílt, ma is működő állatkertje, a Schönbrunni állatkert. Az állatokat a Belvedere kastélyból szállították ide, ahol Savoyai Jenő herceg magángyűjteményének részét képezték. 1752 óta fogadja vendégeit, először csak az illusztrisabb rétegből. 1780-tól már bárki látogathatja a kertet.

- Az ország híres szülöttjei között találjuk Ferdinand Porschét, a német sportautó-cég alapítóját; Arnold Schwarzenegger hollywood-i akciósztárt és politikust; Josef Maderspergert, a varrógép feltalálóját; Gustav Klimtet és Eugon Schiele szecessziós festőművészeket; Mozart, Haydn, Schubert, Strauss, Mahler és Bruckner zeneszerzőket; Christian Dopplert, az effektusáról híres fizikust; Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyját. Beethoven és Brahms bár német születésűek, Ausztriában helyezték őket végső nyugalomra.

- A muzsika hangja című filmet, amit mindenkinek legalább egyszer, akár gyerekként látnia kell, Ausztria hegyi tájain forgatták Julie Andrews főszereplésével.

- A rézkorból fennmaradt gleccsermúmia, melyet Ötzire kereszteltek, mintegy 5300 évvel ezelőtt élhetett. A legjobban megőrződött leletek egyike ebből a korból a világon.

- 1572-ben nyitotta meg kapuit a híres bécsi lovasiskola, ahol a messze földön híres lipicai mének idomítása is folyik.

- Bár az Európai Uniónak tagja, a NATO-nak nem. Rajta kívül még 5 ilyen ország van a kontinensen.

- Ausztria atommentes ország. Bár építettek atomerőművet Zwentendorfnál, de soha nem állították üzembe.

- Az első nő, aki Nobel-békedíjat nyert, osztrák volt. Bertha von Suttner 1905-ben kapta meg az elismerést. Az orosz-török háború során átélt élményei vezettek oda, hogy békeaktivista lett, könyvet is írt, mozgalmat indított. Portréja az osztrák 2 eurós pénzérmén és a régi ezer schillingesen is látható volt. 1995-ben még egy kisbolygót is elneveztek róla.

- Itt a legkevésbé túlsúlyosak a nők, mindössze 20%-uk küzd a kilókkal. A férfiak felének ezzel szemben jócskán domborodik a pocakja. A lakosság születéskor várható átlagos élettartama 81 év.

- A Red Bull energiaital, melyet minden kontinensen ismernek és gyártója egy ideje már Forma-1-es csapattal is büszkélkedhet, Ausztriában hozták létre.Kvízlabirintus.hu, 2021. április 27.