Játékosaink az elmúlt 24 órában 38214 kvízt fejtettek, 88 labirintust jártak be és 1699 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Videojátékok - amit valószínűleg nem tudtál róluk

Videojátékok - amit valószínűleg nem tudtál róluk


Ami 40 évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, mára mindennapos szabadidős tevékenységgé vált világszerte. A becslések szerint 2021-ben már 2,7 millió felhasználó játszik valamilyen videojátékkal. Ráadásul a pandémia, azaz a koronavírus járvány miatti otthonmaradás is csak növelte ezt a számot. A gyártók is meglovagolták a lehetőséget azzal, hogy újabb és újabb játékokat dobtak piacra.


Forrás: Pixabay


A videojáték ma már nem csak egy játék. Az e-sport rendezvényeken a világ legjobbjai mérkőzhetnek meg egymással. Az utolsó bajnokságoknak már több nézője volt, mint a Super Bowl-nak (rögbi) vagy az NBA döntőjének (kosárlabda).

A videojátékok felhasználóinak átlagéletkora ma 34 év, ez is azt mutatja, hogy nem csupán a tizenévesek a célcsoportjai ezeknek a játékoknak.

A legtöbb eladással büszkélkedő videojáték konzol a PlayStation 2. Világszerte 155 milliót adtak el belőle. A csődbe ment Atari cég terméke ma már a Sony birtokában van.

Az akció-játékok segítenek abban, hogy az ember gyorsabban hozhasson meg döntéseket. Ezt sebészeken tesztelték, akik 37%-kal kevesebb hibát követtek el és 27%-kal gyorsabban teljesítették feladataikat, mint videojátékokkal nem játszó társaik.

Barack Obama a 2008-as elnökválasztás során potenciát látott abban, hogy megcélozza a játékosokat is, ezért 18 különböző játékban vásárolt reklámfelületet. Végül meg is nyerte a választást.

Dél-Koreában életben van egy ún. Hamupipőke-törvény, amely szerint 16 év alattiak éjfél és reggel 6 óra között nem játszhatnak online játékokkal.


Most pedig következzen néhány érdekesség a világ legnépszerűbb videojátékairól:

Chest Quest: Az első termékhez csatolt videojáték a Chest Quest volt, amely egy ún. first-person shooter játék volt, azaz a karakter bőrébe bújva kellett benne haladni és lövöldözni. 1996-ban egy gabonapehely promóciójaként lehetett megnyerni.

E.T.: A világ legrosszabb videojátéka a játékosok véleménye alapján az Atari cég 1982-ben megjelent E.T. játéka, mely Steven Spielberg nagysikerű gyerekmoziján alapult. A játék áldozatul esett annak, hogy a film sikerét meglovagolva nagyon rövid idő alatt piacra akarták dobni ezt a játékot, így nem hagytak elég időt az ötletelésre és fejlesztésre. Állítólag annyi eladathatatlan példánya volt a cégnek ebből a játékból, hogy végül nagy részüket - nemes egyszerűséggel - eltemették őket a sivatagban.

Guitar Hero: Az Aerosmith együttes több pénzt keresett ezzel a játékkal, mint bármelyik korábbi albumuk eladásával.

Mortal Kombat: Pedig lehet jó játékot fejleszteni rövid idő alatt is. Erre a példa a Mortal Kombat, melyet tíz hónap beleölt munkával egy négyfős programozógárda alkotott meg. Azóta ez a videojáték-történelem legsikeresebb harci játéka.

Még egy érdekesség: Az ugrabugrálós Mario legelőször nem a saját játékában, hanem a a Donkey Kong-ban jelent meg és Jumpman volt a neve. Ráadásul először asztalos volt a foglalkozása, nem vízvezetékszerelő.

A játék megjelenését követően megugrott azoknak a száma, akik Marionak nevezték el születendő gyermeküket.

Super Mario: Tom Hanks nagy rajongója volt a Super Mario játéknak, olyannyira, hogy kampányba kezdett, hogy ő játszhassa el a videojáték alapján készült film főszerepét. A sztár szerződtetése azonban igencsak megterhelte volna a film költségvetését, így ez nem jött össze.

Tomb Raider: A Tomb Raider főszereplőjének, Lara Croftnak az eredeti neve Laura Cruz volt. Ráadásul először egy férfit akartak az akciójáték főszereplőjének, de aztán úgy gondolták, hogy a szereplő nem hasonlíthat ennyire Indiana Jonesra.

Tetris: A játék alkotója, Toru Iwatwani egy olyan játékot szeretett volna létrehozni, amivel nők is szívesen játszanak. Úgy gondolta, hogy mivel a nők mindig esznek valamit, tetszene nekik egy olyan karakter, mint a Pac-man, aki mindent megeszik, ami az útjába kerül.

World of Warcraft: Epidemiológus tudósok a World of Warcraft játékosainak reakció alapján különböző tanulmányokat is végeztek, azt vizsgálva, hogyan reagálnának az emberek egy jövőbeli, apokaliptikus állapotokat előidéző víruskitörésre.Kvízlabirintus.hu, 2021. február 20.