Játékosaink az elmúlt 24 órában 38214 kvízt fejtettek, 88 labirintust jártak be és 1699 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Szűcs Sándor élete és halála

Szűcs Sándor élete és halála


Szűcs Sándor a kommunizmus sok áldozata közül az egyik volt, akit koncepciós perben kötél általi akasztásra ítéltek, hogy példát statuáljanak azok számára, akik hozzá hasonlóan külföldre szeretnének disszidálni Magyarország szovjet megszállásakor.


Forrás: Pixabay


A profi labdarúgó karrierje 17 évesen, 1938-ban indult be a Szolnoki MÁV focicsapatnál. Már ekkor megmutatkozott kiváló tehetsége a sport iránt, hiszen a válogatott mezt is többször magára ölthette. A világháború alatt ennél az egyesületnél játszott, majd 1944-ben az Újpesti TE-hez szerződött. Az UTE - vele a keretben - háromszor nyert bajnoki címet az ezt követő években.

A válogatottban 19 alkalommal szerepelt.

Amikor a szovjet csapatok bevonultak Magyarországra és a II. világháború véget ért, új világ következett. Mindenki attól tartott, hogy a béke egy törékeny állapot. A szovjetek politikai nyomása oda vezetett, hogy Magyarországon is - mint a kelet-európai országok többségében - kommunista kormány került hatalomra.

A kommunizmus mindenkinek az életére rányomta bélyegét. Ha valaki nyíltan felszólalt a kormány ellen, azt azonnal bíróság elé vitték, elítélték és börtönbüntetésre, illetve nem ritkán kivégzésre számíthatott. Bárki feljelenthetett bárkit, s sokszor elég volt a gyanú az ítélethozatalhoz. A koncepciós pereken ártatlanok ezreit hurcolták meg alaptalan vádakkal.

A rendszer vezetői elvárták, hogy a labdarúgók ne főállásban focizzanak, hanem legyen rendes munkahelyük. Szűcs Sándor a rendőrségnek dolgozott.

Sok labdarúgó döntött úgy, hogy külföldre távozik. Amikor ez rendszeressé vált, az ÁVH vezetői úgy döntöttek, ennek elejét kell venni és ezt csak úgy lehet megtenni, ha egy kiemelkedően kegyetlen büntetéssel példát statuálnak.

Szűcs Sándor ekkoriban szeretett bele Kovács Erzsi táncdalénekesbe. Bár a focistának családja, illetve két gyermeke is volt, úgy döntött, őket maga mögött hagyva, amint lehet nyugatra szöknek. Az olasz klubok tárt karokkal várták a magyarokat, Szűcsöt is várta itt egy 10.000 dolláros szerződés.

Egy olyan személyhez fordultak, aki közismert volt arról, hogy disszidánsokat segít külföldre szökni. Azt azonban nem tudták, hogy ez a férfi az ÁVH kormányügynökség ügynöke volt. Még arra is rábeszélte Szűcsöt, hogy hozza magával szolgálati fegyverét. Autóval ő látta el a menekülőket. Velük tartott két másik ismerősük is.

A Vas megyei Nagytilaj településnél a katonák már várták őket. Megállították, majd azon nyomban letartóztatták őket.

A Katonai Törvényszék 1951. május 19-én hozott ítéletet. Szűcsöt - a fegyvertartás miatt súlyosbító körülményként - halálra ítélték. A többieknek börtönbe kellett menniük. Május 26-án a másodfokú bíróság is jóváhagyta a döntést.

Puskás Ferenc és az Aranycsapat több tagja, amint értesült az ítéletről, a honvédelmi miniszterhez fordultak. Elkéstek azonban, június 4-én az ítéletet már végrehajtották.

Ez a súlyos ítélet elérte célját. Az elkövetkező években, egészen az 1956-os eseményekig, egyetlen focista sem kísérelte meg a nyugatra szökést.Kvízlabirintus.hu, 2020. november 23.