Játékosaink az elmúlt 24 órában 38793 kvízt fejtettek, 93 labirintust jártak be és 1636 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » 11 merénylet a történelemből

11 merénylet a történelemből


Ebben a cikkben a történelem leghíresebb merényletei közt szemezgettünk. Tudod-e, hogyan lelte halálát Lee Harvey Oswald vagy Jesse James? Tudod-e, ki volt, akit politikai nézetei miatt radioaktív anyaggal mérgeztek meg?


Forrás: Pixabay


Íme 11 merénylet a történelemből:

1792. III. Gusztáv svéd királyt, aki diktatórikus módszerekkel uralkodott, egy álarcosbálon készült megölni egy dühös katonatiszt és két másik összeesküvő. Bár az uralkodó értesült a készülő merényletről, úgy gondolta biztonságban van, hiszen az álarc elrejti őt. A köpenyén lévő kitűző azonban lebuktatta őt. Hiába bújtak álarcok mögé a gyilkosság után, a merénylőket is elfogták és le is fejezték őket.

1882. Jesse James az USA egyik leghíresebb bűnözője volt, aki a legújabb rablás tervét szerette volna megvitatni a Ford-fivérekkel otthonában. Amikor a férfi hátat fordított, Bob Ford többször hátbalőtte őt. Sírkövére a következő felirat került: "Jesse W. James.. egy áruló gyilkolta meg, akinek neve nem méltó itt megjelenni".

1914. II. Ferenc Ferdinánd osztrák főherceg meggyilkolására a Fekete Kéz nevű titkos szerb társaság hat merénylőt is felbérelt. A merénylők nem jártak sikerrel, a 19 éves Gavrilo Princip viszont igen, akinek szinte ölébe pottyant a lehetőség az osztrák államfi meggyilkolására. Ez a gyilkosság volt a gyújtókanóc az I. világháború kitöréséhez.

1959. A Srí Lanka-i szabadságpárt alapítóját, Solomon Bandaranaikét egy elégedetlen buddhista szerzetes gyilkolta meg saját lakóhelyén. Ez volt az első politikai merénylet az ország történelmében. A gyilkos revolvert a csuhája rejtekébe rejtve tudta meglepni áldozatát. A merénylőt végül sosem vonták felelősségre.

1963. Azt mindenki tudja, hogy Lee Harvey Oswald volt az a férfi, aki meggyilkolta az Egyesült Államok 35. elnökét, John F. Kennedy-t. Azt azonban nem sokan, hogy a dallasi rendőrség alagsorában végül Jack Ruby, a maffiához köthető éjszakai klub tulajdonosa bosszúból meggyilkolta az elnök merénylőjét, Oswaldot.

1978. Aldo Moro olasz miniszterelnököt egy szélsőséges szervezet elrabolta otthonából, majd váltságdíjat követeltek érte. A kormány nem volt hajlandó tárgyalni a terroristákkal, mire ők lelőtték, majd a történelmi Róma központjában hagyták egy autó csomagtartójába zárva. Aldo Moro utolsó kívánsága az volt, hogy egyetlen olasz politikust se legyen jelen a temetésén.

1980. Miután a 25 éves evangélikus keresztény Mark David Chapman saját lakása előtt végzett John Lennonnal, leült a földre és a Zabhegyezőt olvasva várta a rendőröket. Úgy gondolta, hogy a gyilkossággal a könyv főszerpelőjének, Holden Caufieldnek a sorsára jut.

1981. Anwar-el-Sadatnak volt köszönhető, hogy Egyiptom békét kötött Izraellel, s ezért a két ország államfője megosztott Nobel-békedíjat is kapott. Ez azonban az iszlám szélsőségesek célpontjává is tette a miniszterelnököt. A fenyegetések ellenére el-Sadat továbbra is mutatkozott a nyilvánosság előtt. Végül katonai kiképzést kapott orgyilkosok egy csoportja, többször lőtt és gránátokat dobált a tömegre, ahol az elnök is tartózkodott. Tizenegyen haltak meg a támadásban, köztük Egyiptom államfője is.

1984. Indira Gandhi negyedik ciklusát töltötte India miniszterelnökeként. Amikor politikai döntései miatt szembekerült a szikh közösséggel, rengeteg halálos fenyegetést kapott. Végül az a két szikh származású testőr ölte meg őt, akikben már régóta megbízott.

1996. Tupac Shakur, a rapper egy Las Vegas-i autósüldözés során vesztette életét, mely a helyi bandák közti ellentét miatt zajlott.

2006. Alekszandr Litvinyenko a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügynök volt, aki nézetei miatt száműzetésben élt Nagy-Britanniában és onnan bírálta az orosz Putyin elnök tevékenységét. Egy alkalommal, miután két orosz ügynöknél teázott, hirtelen megbetegedett, majd három héttel később meghalt. Boncolása bebizonyította, hogy szervezete polónium-210 sugárzásnak volt kitéve. A brit kormány vizsgálata arra az eredményre vezetett, hogy Litvinyenko likvidálását a felsőbb politikai körökben rendelhették el.


Kvízlabirintus.hu, 2020. november 19.