Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Játékosaink az elmúlt 24 órában 29394 kvízt fejtettek, 91 labirintust jártak be és 1136 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Március - a felfrissülés, megújulás, új tervek időszaka

Március - a felfrissülés, megújulás, új tervek időszaka


Küszöbön áll március, a tavasz első hónapja, a megújulás szimbóluma. Búcsút mondhatunk a télnek, elkezdődhetnek a kerti munkálatok és egyre többet tartózkodhatunk a friss levegőn. Kibújnak az első kerti virágok, s a hangulatunk is javulhat tőle, ami kell is, hogy elűzhessük a téli depressziót.


Forrás: Pixabay


Néhány különleges információ a márciusról:

Rómaiak: Az ókori római naptárakban még csak 10 hónap szerepelt, egy év márciustól decemberig tartott. Március idusa, azaz 15-e az a nap volt, ameddig az előző évi adósságokat rendezni kellett. Illetve ezen a napon gyilkoltál meg Julius Caesar-t i. e. 44-ben.

Mars: A római mitológiában Mars a háború istene, valójában a március elnevezése is köthető hozzá. Érdekességképp: az amerikai Pentagon a vietnámi háborút, az iraki háborút és a Líbiában való katonai beavatkozást is márciusra időzítette. Ugyanakkor John F. Kennedy 1962-ben, ebben a hónapban állította fel a Békehadtestet.

Csillagjegyek: Március első része, egészen 20-áig a Halak, második fele pedig a Kos csillagjegybe tartozik.

Déli félteke: Amikor nálunk március van, bolygónk túlsó felén minden szeptemberi.

Virág: A tavasz első virága a nárcisz, amely gyakori szimbóluma az újjászületésnek, az új kezdetnek és a jólétnek is. Ugyanakkor érdemes csokorban ajándékozni, mert a magányos nárcisz szerencsétlenséget hozhat a néphiedelem szerint.

Időjárás: Azt mondják, ha március száraz, csapadékos május jön, ha viszont esős, júniusban is esni fog. Ugyanakkor a márciusi nagy szelek és az áprilisi záporok májusi virágokat hoznak.

Nők: A Nemzetközi Nőnapot március 8-án ünneplik világszerte. A világon először 1917-ben ünnepelték meg ezt a napot, Magyarországon 1948 óta.

Egészség: A statisztikák és kimutatások szerint a márciusban született csecsemők egészségesebbek társaiknál. Ugyanakkor a 100 éves kort megéltek között a szeptemberben születettek vannak többségben.

Matematika: Március 14-e, azaz 03.14 a pí, azaz a Ludolph-féle szám napja, melynek segítségével kiszámolható egy kör kerülete. Egyébként a történelem egyik legnagyobb zsenije, Albert Einstein is ezen a napon született 1879-ben.

A Függetlenség Napja: Elég sok ország ebben a hónapban vívta ki a függetlenségét és a mai napig is ünneplik ezt az évfordulót. Ezek: Bosznia és Hercegovina, Marokkó, Ghána, Tunézia, Namíbia, Görögország, Banglades, Málta.Kvízlabirintus.hu, 2021. február 26.