Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Játékosaink az elmúlt 24 órában 25712 kvízt fejtettek, 74 labirintust jártak be és 1172 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Utazás Londonba

Utazás Londonba


Ebben a cikkben az Egyesült Királyság nagymúltú fővárosáról, a Temze partján épült Londonról gyűjtöttünk érdekességeket. A kulturálisan és történelmi eseményekben is gazdag várost 8 millióan lakják. Ha ide látogatsz, a közhiedelemmel ellentétben nem feltétlen szükséges esernyőt vinned magaddal.


Forrás: Pixabay


Általános érdekességek:

- Az európai nagyvárosok közül csak Isztambul és Moszkva lakossága nagyobb. A Londonra jellemző sokszínűség ékes iskolapéldája, hogy több mint 300 féle nyelvet beszélnek lakosai és a bolygó szinte minden etnikai csoportjának képviselői megtalálható köztük. A 8 millió lakos 3236 négyzetkilométeren él.

- A város jelképe a Big Ben, ám a szó maga a londoniak számára csak az óratoronyban lévő harangra utal, nem magára az épületre. Az épület neve Elizabeth Tower, azaz Erzsébet torony.

- A londoni metróban különleges szúnyogok élnek. A faj neve Culex Pipiens Molestus és példányai teljesen alkalmazkodtak a sötét helyhez.

- A városban annyi fa van, hogy az ENSZ erdő besorolást adott a térség nagy részének.

- A Trafalgar téren minden évben norvég fenyőt állítanak karácsonykor. Ez a fa az északi ország ajándéka az Egyesült Királyságnak, amiért szövetségesek voltak a II. világháborúban.

- Ugyanitt régen sok probléma volt a galambokkal. A törvények ma már tiltják az etetésüket, illetve sólymok telepítésével próbálják távoltartani a sokat piszkoló állatokat.

- Bár a város (és az egész ország) területén bal oldali a közlekedés, van egyetlen olyan kis utca a Savoynál, ahol logikusabb volt megengedni a jobb oldalon haladást.

- Bár Erzsébet királynő az államfő, ahhoz, hogy beléphessen a fővárosba, máig engedélyét kell kérnie a polgármesternek.

- Úgy tartják, Londonban sokat esik az eső. Világviszonylatban azonban ez nem igaz: Róma, Miami és Sydney is megelőzi csapadékmennyiségben az angol fővárost.

- Több itt az indiai étterem, mint Mumbaiban.

- Van az USÁban 10, Kanadában és Franciaországban pedig 1-1 olyan település, melyet szintén Londonnak neveznek. Egy aszteroidát is elneveztek Londonról.

Történelmi érdekességek:

- A történelem egyik leghíresebb sorozatgyilkosa, Hasfelmetsző Jack is itt tevékenykedett. Bár számtalan embert meggyanúsítottak a gyilkosságok elkövetésével, a Hasfelmetsző végül sosem került rács mögé.

- Az 1666-ban kitört londoni tűzvészben a város épületeinek nagy része megsemmisült (4 nap alatt a város 4/5-e), ugyanakkor közvetlenül mindössze 6 ember vesztette életét. A későbbiekben, a füstmérgezés következményeként további személyek haltak meg.

- A londoni állatkert - még a 18. század elején - ingyen látogatható volt azoknak, akik kutyát vagy macskát hoztak az oroszlánok megetetésére.

- 1858-ban a városban a bűz elviselhetetlenné fajult, ezért a vezetők törvényben állították le az állatok lemészárlásának lehetőségét és a szennyvíz Temzébe való bevezetésén is változtattak.

- 1940. szeptember 7-étől 57 napon keresztül folytatólagosan bombázták az ellenséges repülőgépek a várost. A II. világháború során 30.000 londoni vesztette életét.

- A II. világháborúban a náci rezsim által elűzött kormányok közül 5 választotta székhelyéül Londont: Franciaország, Lengyelország, Hollandia, Belgium és Norvégia.

- London az egyetlen olyan város a világon, ahol háromszor rendeztek olimpiát: 1908-ban, 1948-ban, majd 2012-ben. Biztos, hogy nem ez volt az utolsó alkalom.Kvízlabirintus.hu, 2020. november 16.