Játékosaink az elmúlt 24 órában 38214 kvízt fejtettek, 88 labirintust jártak be és 1699 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Hogyan halt meg John Lennon?

Hogyan halt meg John Lennon?


John Lennon a XX. század egyik legnagyobb énekese és zeneszerzője, aki életét egy merényletben vesztette el. Gyilkosa, Mark David Chapman a Dakota apartmanház előtt végzett áldozatával.


Forrás: Pixabay


John Lennon 1940-ben, a II. világháború elején született, s a The Beatles gitárosaként vált világhírűvé. Paul McCartney-val közös munkája nagyon nagy hatással volt a beat és a rockzenére, illetve ők kezdtek először politikai üzenetet csempészni dalaik szövegébe. Lázadó, békeaktivista, de ugyanakkor vicces személyiség volt.

Hat évig tartott első házassága Cynthia Powellel, egy fiuk született közben, Julian. Kapcsolatuk vége felé ismerte meg Lennon Yoko Ono japán képzőművésznőt az egyik kiállításán. 1968-ban habarodtak egymásba és onnantól kezdve elválaszthatatlanok voltak.

1980. december 8-án a Lennon házaspár a Dakota apartmanházban éltek, s otthonukban fogadták a híres fotóst, Annie Leibovitzot. A művész készített is róluk pár polgárpukkasztó fotót.

Eközben Mark David Chapman elindult a szállodai szobájából, hogy beteljesítse végzetét. Három jelentős dolog volt nála: a pisztolya, a Lennon házaspár legújabb albuma, melyet egy előző nap vásárolt meg, illetve J.D. Salinger Zabhegyező című könyve. Utóbbi olyan nagy hatással volt rá, hogy azonosulni próbált a főszereplőjével, Holden Caufield-dal. A férfi az épület előtt várakozott, hogy találkozhasson kiszemeltjével.

John Lennonék délután indultak el a stúdióba, hogy dolgozzanak legújabb dalukon. A merénylő ekkor még nem érzett elég bátorságot ahhoz, hogy akcióba lépjen, így csupán autogramot kért a sztártól a nála lévő lemezre.

Pár óra múlva, amikor a házaspár hazafelé tartott, Chapman még mindig az épület előtt tartózkodott. Yoko haladt elöl, ő már a házban volt, amikor a férfi megszólította Lennont ekképp: "Mr. Lennon?". Ekkor már nem teketóriázott a merénylő, ötször lőtt, melyből négy talált.

A jelenet szemtanúja, a Dakota ház portása, Jose Perdomo lefegyverezte a férfit, aki hidegvérrel olvasni kezdte a nála lévő könyvet. A rendőrség így találta őt.

A mentők közben igyekeztek megmenteni John Lennon életét, de a bal aortáját átfúrt pisztolygolyó és a hatalmas vérveszteség miatt nem volt mit tenni. A The Beatles gitárosa meghalt a kórházba szállítása közben.

John Lennon mondhatni megjósolta halálát, hiszen még az 1960-as években azt válaszolta egy interjú során a "Ön szerint hogyan fog meghalni?" kérdésre: "Biztos, valami őrült fog kinyiffantani".

A Rolling Stone magazinban másnap megjelent Annie Leibovitz fotója, mely a gyilkosság reggelén készült. Szemben a Dakota-házzal egy Imagine Emlékmű épült. A Queen együttes írt egy számot John Lennon emlékére, amely a Hot Space albumukon jelent meg. Liverpoolban 2002-ben repülőteret neveztek el a sztárról.

Mark David Chapman 1981-ben, 25 évesen életfogytiglani börtönbüntetést kapott. 20 év után kérhette először a feltételes szabadlábra helyezését. 2020-ban tizenegyedik alkalommal is elutasították a kérelmét. Az indoklásban az szerepelt, hogy szabadon bocsátása kisebbítené a bűncselekmény súlyosságát, illetve fennállna a veszélye, hogy valaki bosszúból vagy népszerűségre vágyva végezné a férfival.

Chapman azt nyilatkozta a börtönben töltött évei alatt, hogy nem a hírnévét gyilkolt. Volt egy hírességekkel teli halállistája, erről választott aznap. Ismerősei szerint az okozhatta a Beatles-rajongó hithű férfi életében a törést, amikor John Lennon azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a Beatles népszerűbb, mint Jézus. Ezt a vallásos férfi istenkáromlásnak tartotta. Egy alkalommal úgy is nyilatkozott, hogy csak a Zabhegyező, kedvenc könyve népszerűsítése kedvéért követte el a gyilkosságot.Kvízlabirintus.hu, 2020. december 9.