Játékosaink az elmúlt 24 órában 36414 kvízt fejtettek, 91 labirintust jártak be és 1667 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Japán közelebbről

Japán közelebbről


Japán különleges ország, amelynek társadalma hosszú évszázadokig elszigetelten, minden külső befolyástól mentesen fejlődött messze, a Távol-Keleten. Ebben a cikkben sok érdekességet olvashatsz a szigetországról.


Forrás: Pixabay


Földrajz: Japán négy nagy szigetből áll, ezek teszik ki az ország területének 97%-át. A maradékon 6852 sziget osztozik. A földfelszínt elsősorban hegyvidéki tájak jellemzik és az erdőből is sok van. 100 aktív vulkánjuk van, ez a világ összes ilyenjének tizede. Épp emiatt gyakoriak a földrengések az országban, évente kb. 1500-szor van része ilyenben az itt lakóknak. 1923-ban, a 7,9-es erősségű kantói földrengésben 5-10 perc alatt 140.000 ember vesztette életét.

Főváros: Tokió és környéke a világ legnépesebb metropoliszát teszik ki: 38,14 millió ember él itt.

Életkor: Csak Hongkong előzi meg őket a várható legmagasabb élettartam statisztikákon. Itt az emberek átlagosan 84 évig élnek, amely pár évet ráver az európai számokra. Okinavában 100.000 emberre 67 olyan jut, aki 100 évnél idősebb. Sokan a barátságos környezetnek tulajdonítják azt, hogy ilyen sokan ilyen sokáig élnek erre.

Üzlet: A világ legrégebbi vállalata Japánban található. A Kongo Gumi nevével ellentétben nem egy gumigyártó cég, hanem építőipari területen működik. Elsősorban templomok és szentélyek építésére specializálódtak. I. sz. 578-ban alapították, azóta működik megszakítás nélkül. A Yoshida Kogyo Kabushikikaisha (YKK) egy 1934-ben alapított tokiói óriásvállalat, amely évente 7 millió cipzárt gyárt, a világ cipzárfogyasztásának majd' felét.

Ételek: Sok tradícionális ételük közül megemlítenénk itt a basashit, ami tulajdonképpen nyers lóhús gyömbérrel és hagymával tálalva. Más állatok húsát is szívesen fogyasztják nyersen, pl. halakét, csirkét vagy szarvast.

Történelem: Az első európaiak, akik a szigetre léptek a portugálok voltak. 1543-ban aktív kereskedelmi időszak kezdődött a két ország közt, s mindez közel 70 éven át tartott. 1635-ben Tokugawa Lemitsu sógun lezárta az országát, mert nem kért többet az európai befolyásból.

Munkamorál: A japánoknak van egy szava arra, hogy valaki a sok munkával túlhajszolja magát és meghal (karoshi). Tulajdonképpen ez a szorgos japánok munkához való hozzáállását is jellemzi. Itt a legkisebb a munkanélküliségi ráta a világon.

Politika: Még mindig van császára az országnak. Naruhito 2019-ben vette át ezt a posztot, de túl nagy hatalma nincs, inkább csak szimbolikus és tradícionális szerepe van.

Sport: A legnépszerűbb sport ebben a távol-keleti országban a baseball. 1873-ban, az amerikai Horace Grant honosította meg ezt a szigeteken.

Technológia: Az közismert, hogy technológiában sok szempontból élen jár az ország, de azt talán nem tudod, hogy mindenre vannak automaták az országban. Vehetsz elemet, rámenlevest, szakét, esernyőt, virágot, tojást, játékot, autót, illetve tulajdonképp bármit ezekből az önkiszolgáló gépekből. A lakosságból 24 emberre 1 automata jut.

Ünnep: A japán családok karácsonykor általában a KFC-ben vacsoráznak. Ez a szokás Takeshi Okawara ünnepet megcélzó marketingfogása után alakult ki, ami nagyon jól sikerült.

Babona: A négyes számot az itt lakók szerencsétlennek tartják, méghozzá azért, mert kiejtése nagyon hasonlít a halál szavukéhoz.

Gésák: Az első gésák férfiak voltak és a vicces szórakoztatás volt a feladatuk. Ma már nem tudnánk férfit képzelni el gésaként.

Okunoshima-sziget: Ezt a szigetet mérges gázok tesztelésére használták a II. világháborúban, méghozzá nyulakon. A nyulak azóta elszaporodtak, s igencsak benépesítették ezt a különleges szigetet.Kvízlabirintus.hu, 2021. június 4.