Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Játékosaink az elmúlt 24 órában 29394 kvízt fejtettek, 91 labirintust jártak be és 1136 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » A tűz és jég országa, Izland

A tűz és jég országa, Izland


Tudtad, hogy Izland nagy hangsúlyt helyez a természetvédelemre? Olyannyira, hogy a helyi lakosok által felhasznált energia teljes egésze megújuló energiaforrásból származik. Ugyanakkor a kereskedelmi bálnavadászatot még mindig engedélyezik a halászok számára. Ilyen és ehhez hasonló érdekességekről olvashatsz ebben a cikkben, erről a piciny kis országról Európa északi részén.


Forrás: Pixabay


Természet: Az ország 11%-át gleccserek borítják. A legnagyobb közülük Vatnajökull, amely körülbelül háromszor akkora mint Luxemburg. Vulkánokból több mint 100 található a szigeten. A norvégiára olyannyira jellemző fjordok az izlandi tengerpartokon is találhatóak. Erdőből viszont nincs, mivel a vikingek kiirtották annak idején, hogy hajókat építsenek belőle. Ma vannak próbálkozások az erdőtelepítésekre, de ennek még nem érezni igazi hatását. Az északi fény, ami még nagyon sok turistát vonz, szeptembertől májusig látható az éjszakai égbolton. Ez a jelenség a napsugarak és a Föld mágneses mezejével való találkozásakor jön létre.

Főváros: Az izlandi főváros, Reykjavik a világ legészakibb fővárosa. Itt él Izland lakosságának több mint 60%-a. A település nem túl nagy, így tömegközlekedés és saját autó nélkül is könnyen bejárható. Ez az egyetlen európai főváros, amelyben nincs McDonald's.

Történelem: A norvég vikingek voltak az elsők, akik eljutottak ide, több mint 1100 évvel ezelőtt. Felfedezésük a véletlennek volt köszönhető. Még így is ez volt az utolsó hely a Földön, ahol az emberek állandó településeket hoztak létre. 1908-ban egy népszavazáson döntöttek arról a lakosok, hogy betiltják a sört az országban. Egészen 1989-ig érvényben volt ez a törvény. Most pedig ez a legnépszerűbb ital a szigeten, olyannyira, hogy egy külön ünnepnapot is szenteltek neki márciusban.

Környezetvédelem: Izland nemrég elnyerte a legkörnyezetbarátibb ország címét, mivel az izlandiaknak nincs ökológiai lábnyoma, ugyanis itt az összes energiát megújuló energiaforrásból állítják elő. Ugyanakkor a világ néhány országa közül ez az egyik, ahol még mindig engedélyezik a kereskedelmi bálnavadászatot.

Hideg: A zord időjárás ellenére már tavasszal is lehet fürdőzni a szabadban, ugyanis a vulkáni hő által fűtött tavakban ilyenkor is kellemes megmártózni.

Munka: Az izlandiak hetente átlagosan 5 órával többet dolgoznak, mint a magyarok (azaz 45 órát egy héten). Ez több minden más európai országban tapasztaltnál.

Kultúra: A legismertebb izlandi szerző, az irodalmi Nobel-díjas Halldór Kiljan Laxness.

Sport: A legnépszerűbb sport a szigeten a kézilabda. 2008-ban nemzeti csapatuk ezüstérmet szerzett a pekingi olimpián.

Nevek: Az izlandiaknak nincsenek családra utaló vezetékneveik. Második névként a szüleiktől kapott neveik mellé odarakják ugyan szüleik nevét a végén a fia vagy a lánya kiegészítéssel. Így áll mindenkinek két szóból a neve.Kvízlabirintus.hu, 2020. november 28.