Játékosaink az elmúlt 24 órában 32340 kvízt fejtettek, 83 labirintust jártak be és 1414 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Az Amerikai Egyesült Államok First Lady-jei

Az Amerikai Egyesült Államok First Lady-jei


First Lady-nek az USA elnökeinek első feleségét hívjuk. Az is előfordulhat, hogy egy elvált elnök First Lady-je már nem is áll a hivatalba kerülő elnöke pártján. A teljesség igénye nélkül az USA First Lady-jeiről olvashatsz érdekességeket az alábbiakban.


Forrás: Pixabay


Martha Washington: George Washingtonnak, az Amerikai Egyesült Államok első elnökének a felesége volt. Őt hívták a sajtóban először lady-nek, illetve elsőként ő jelent meg postai bélyegen.

Martha Jefferson: Thomas Jefferson felesége 18 évvel azelőtt hunyt el, hogy a férjét elnöknek választották. Semmilyen portré nem maradt fenn róla.

Louisa Adams: John Quincy Adams neje nem az USÁ-ban született, hanem Angliában. Ebben ő volt az első.

Rachel Jackson: Azelőtt ment hozzá Andrew Jackson elnökhöz, mielőtt elvált volna előző férjétől, azaz bigámiát követett el. Férje elnökké választását igen, beiktatását viszont már nem élte meg.

Sarah Polk: A kevésbé ismert James Polk lelki társa az elnök titkáraként dolgozott a Fehér Házban, s ezért egy dollárnyi fizetést sem kért. Olyan népszerűtlen döntéseket azonban hozott, hogy sem kártyázni, sem táncolni nem szabad a kormányzati épületben.

Lucy Hayes: Rutherford B. Hayes asszonya az alkoholos italokat tiltotta ki a Fehér Házból.

Frances Cleveland: Ő volt a legfiatalabb First Lady az USA történelmében, ugyanis mindössze 21 évesen került a Fehér Házba Grover Cleveland feleségeként.

Helen Taft: A Nellie becenévre hallgató First Lady volt az első, akinek saját autója volt. Támogatta a nők választójogát és aktívan cigarettázott a kor szellemének megfelelően.

Edith Wilson: Ő ugyan nem First Lady volt, csak a második, ugyanis Woodrow Wilson elnök felesége halála után vette feleségül őt. Edith az amerikai indián hercegnő, Pocahontas közvetlen leszármazottja volt.

Florence Harding: Warren G. Harding elnök párja volt az első, aki szavazhatott, repülővel utazhatott és rendszeresen vendégül látott filmsztárokat a Fehér Házban. Csupán három évig tölthette be hamar elhunyt férje a hivatalát, s az asszonyt vádolták a megmérgezésével.

Bess Truman: Harry S. Truman felesége abban volt különc, hogy sosem adott interjút First Lady-ként.

Jacqueline Kennedy: A tragikusan, merényletben elhunyt elnök felesége Emmy díjat kapott a Fehér Házban tett körülvezető túráról készült filmje miatt. Mielőtt még összeházasodtak, Jacqueline újságíróként dolgozott és magával John F. Kennedy-vel is készített riportot.

Pat Nixon: Richard Nixon felesége volt az első, aki nyilvános megjelenésein nadrágot hordott.

Nancy Reagan: Csakúgy mint a férje, Ronald Reagan, ő is színjátszással kereste kenyerét, mielőtt politikai pályára lépett. A kábítószerfogyasztás ellen kampányolt.

Hillary Clinton: Ő volt az első First Lady, aki férje hivatali idejének lejárta után elindult maga is az elnöki posztért. A megválasztás már nem jött össze neki.

Laura Bush: Első First Lady-ként szült ikreket.

Michelle Obama: Barack Obama párja az első afroamerikai First Lady. Harcolt a gyermekkori elhízás ellen, iletve a katonák családjain is segíteni próbált.

Ivana Trump: Négyszer házasodott, ebből második férje volt Donald Trump üzletember és volt amerikai elnök. Három közös gyermekük született. A Fehér Házban, Donald Trump oldalán már új felesége, Melanie állt.Kvízlabirintus.hu, 2021. március 24.