Játékosaink az elmúlt 24 órában 38214 kvízt fejtettek, 88 labirintust jártak be és 1699 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Darts - Ügyességi játék vagy sport?

Darts - Ügyességi játék vagy sport?


A darts egy tipikusan olyan ügyességi játék, ami kocsmasportból nőtte ki magát odáig, hogy manapság már világversenyeket is rendeznek belőle. Az ugyan még várat magára, hogy az olimpia programjába is bekerüljön (2001-ben az angol parlament felvette a sportok közé és kérvényezte ezt), de erre úgy néz ki, egy darabig még várni kell.


Forrás: Pixabay


Jöjjön néhány számszerű tény a hivatalos dartsról:

- A nyilakat pontosan 237 centiméterről dobják a tábla felé.

- A tábla középpontjának a földtől való magassága 173 centiméter kell, hogy legyen.

- Mellédobott nyilakat nem lehet újradobni, de az elejtetteket fel lehet venni, akkor is, ha a dobóvonalon belülre esett.

- Egy darts nyíl maximális súlya 50 gramm lehet. A játékosok többsége 18-23 gramm súlyút használ.

- Nincs előírás, hogyan kell eldobni egy dartsot, de optimálisnak a hüvelykujj és mutatóujj közül útjára indított változat bizonyult.

- A játékban szerezhető pontok fejbentartásához, a kalkuláláshoz gyors fejszámolás szükséges, ezért a darts egyértelműen fejleszti a matematikai készségeket.

- Az 501 pontig tartó, duplával kiszállós játékhoz legalább 9 nyíl eldobása szükséges. Ez nem sokaknak sikerül. A profi sportban, John Lowe volt az első, akinek igen.

- A darts történelmének legsikeresebb játékosa Phil Taylor, aki már tizenhatszoros világbajnok. John Lowe három különböző évtizedben is győzni tudott. 2020-ban a legjobbak: Michael van Gerwen, Peter Wright, Gerwyn Price, Michael Smith, Rob Cross és így tovább. A legjobb tízben 6 skót játékos is szerepel.

További három érdekesség a játék történelméből:

- A darts eredetének története a XIV. századi Angliába vezethető vissza. A katonák ekkoriban egy üres boroshordó aljába dobáltak nyílhegyeket, hogy kérkedhessenek dobóképességeikkel és fogadásokat köthessenek egymásra.

- Az 1900-as évek elején minden szerencsejáték illegálisnak számított Skóciában. Amikor 1908-ban Leedsben letartóztattak egy kocsmatulajdonost, amiért engedte dartsozni a vendégeit, a férfi perre ment és azzal érvelt, hogy a darts valójában egy ügyességi sport. A bíróság előtt bizonyítani is tudta az állítását, így innentől országszerte másképp tekintettek erre az időtöltésre.

- Kezdetben a dartstáblák szilfából készültek és annak érdekében, hogy a nyilak hagyta lyukak eltűnhessenek, minden éjjel beáztatták őket. Később egymáshoz szorított kötelekből álltak a táblák. Legújabban pedig a szizál nevű növény sörtéit használják fel a készítésekor.Kvízlabirintus.hu, 2020. november 17.