Játékosaink az elmúlt 24 órában 38214 kvízt fejtettek, 88 labirintust jártak be és 1699 mérkőzést játszottak egymással.
Csatlakozz te is ehhez a közösséghez!

 

Kezdőoldal » Érdekességek » Ausztrália - kontinens és ország

Ausztrália - kontinens és ország


Ausztrália egy kontinensnyi méretű sziget (ebben egyetlen az egész világon), mely területe alapján a világ hatodik legnagyobb országa. Nyugatról az Indiai-óceán, keletről pedig a Csendes-óceán határolja. Éghajlata mediterrán. Itt található a Nagy-korallzátony és a Nagy-vízválasztó-hegység. Ez az egyetlen kontinens a világon, ahol nincs vulkán.


Forrás: Pixabay


További érdekességek Ausztráliáról:

Főváros: 1901 és 1927 közt a főváros Melbourne volt. Az ország legnagyobb városa mindig is Sydney volt. E két város megegyezéseképp hozták létre az új fővárost, Canberrát, ahova a törvényhozás 1927-ben helyezte át székhelyét.

Címer: Két állatot választottak az ausztrálok címerállatnak: az emut és a kengurut. Ezek nem tudnak hátrafelé járni, ezért jelképként való használatuk előremutató kultúrát tükröz.

Lakosság: Az ausztrálok közel fele nem is Ausztráliában született, csak később költözött családjával vagy önállóan a kontinensre. Az őslakosok mintegy másfél százalékát teszik ki az össznépességnek. A lakosság mintegy 90%-a a tengerpartokon él, mivel a kontinens belső részei sivatagosak. A népsűrűség nagyon alacsony, csupán tizenketted része az USÁ-énak. Az ausztrálok rendelkeznek az egyik legmagasabb várható élettartammal a világ népei közül.

Állatok: Rengeteg a juh az országban, háromszor annyi van belőlük, mint emberből. Itt él a kacsacsőrű emlős is, melynek elég erős a mérge ahhoz, hogy megöljön egy kutyát, vagy akár az emberre is veszélyes legyen. A legtöbb halálesetért viszont a dobozosmedúza tehető felelőssé, mely a Nagy-korallzátony vizeiben él. Minden emlős közül a legerősebb harapása a tasmán ördögnek van. A koalák csak itt őshonosak és napi 20 órát alszanak. A kenguruk nem ritkán 9 métereseket is képesek ugrani. Él még itt egy olyan különleges állat is, mint a vombat, melynek ürüléke kocka alakú. Több teve található itt, mint Egyiptomban.

Politika: A választásokon való részvétel kötelező a 18 évüket betöltött lakosok számára. A nem szavazók pénzbírságot kapnak. A szavazáson való részvétel aránya így is csupán 80% körülire tehető. Ausztrália a második ország a történelemben, ahol a nők is szavazati jogot kaptak.

Törvények: 64 éven át volt érvényben egy törvény, miszerint tilos az úszás a nyilvános tengerpartokon. Ausztrália első rendőrei elítéltekből kerültek ki - azokból, akik a legjobb magaviseletűek voltak a börtönök lakói közül.

Építmény: A dingókerítés, mely a vadkutyák távoltartása miatt szeli ketté a kontinenst, hosszabb mint a kínai nagy fal.

Gasztronómia: A bornak nagy a kultúrája, legalább 60 borvidék található az országban. Ha ilyenért utazik ide valaki, Perth-t ajánljuk utazása célpontjául!

Közlekedés: Sydney és Perth között lévő vasútvonal különös rekorddal büszkélkedik: a Nullabor-síkságon áthaladó szakasza a világ leghosszabb egyenes vasútja. A világ leghosszabb autópályája is itt van, az 1-es autópálya 14.500 kilométer hosszan halad az országon át.

Arany: Az 1880-as években Melbourne a világ leggazdagabb városának számított, a környékbeli aranyláz miatt. Amikor kimerültek a készletek, a település elvesztette ezt a "címét".

Tél: Bár leginkább a strandjairól híres Ausztrália, melyből vagy 10.000 van az országban, mégis kultúrája van a téli sportoknak is. Hegyeiben több hó esik, mint Svájcban, így ezen időtöltés szerelmesei is hódolhatnak kedvtelésüknek. A regisztrált leghidegebb időjárás 27 °C volt (a legmagasabb 50,7 °C).

Levegő: Tazmánia szigete, amely Ausztráliához tartozik, különleges rekorddal büszkélkedhet: itt a legtisztább a levegő a világon. Köszönhető ez annak, hogy területének egyharmada nemzeti park vagy a világörökség része. A gyalogosok paradicsoma a hely, tele kanyargó ösvényekkel és sétányokkal. A víz is nagyon tiszta itt.Kvízlabirintus.hu, 2021. március 13.